Mitt i seklet


mittiseklet.com:
Rättigheter och utförande Bo Olsson


Mitt i seklet

 Hjalmar Gullberg





Publicerad i Arbetet 1998-05-26


Hjalmar och Ivar Harrie trogna vänner

Av Stefan Ersgård

Jag kände Hjalmar Gullberg långt före min man.
Det säger fru Lisa Genell-Harrie, 95 år, välkänd journalist och maka till Ivar Harrie, publicisten och lärdomsgiganten med antikens historia som specialitet.
Harrie, som var född 1899 och därmed ett år yngre än Gullberg, tillhörde kärnan i den trogna vänkretsen under Lundaåren på 1920-talet med Tristan Lindström, Frans G. Bengtsson, Bengt Hjelmqvist, Karl Ragnar Gierow och Ingvar Andersson.
Men hans blivande hustru Lisa mötte alltså Gullberg många år tidigare.
- Hjalmar Gullberg var skolkamrat med mina bröder på Malmö Latinskola, och speciellt med min bror Nils. Han och Hjalmar var båda latinare och de enda i klassen som läste grekiska. Därför höll de ihop.

Lisa Genell-Harries familj bodde i Sjöbo, där hennes far var sparbankskamrer. Bröderna Genell var sålunda inackoderade i Malmö under terminerna.
- Jag hade ett stort och mycket gästfritt hem och vi ungdomar fick alltid ta med våra kamrater hem till oss. Min bror Nils bad vid ett tillfälle att få bjuda hem sin vän Hjalmar under ett sommarlov. Hjalmar var mycket välkommen och vi såg fram emot att han skulle komma.
- Men i sista vändan lämnade han återbud eftersom familjen Gullberg hade hittat ett annat sommarställe, där han även kunde tjäna pengar. Så därför fick han inte komma till Sjöbo för att leva lyxliv hos oss, fortsätter hon.
- Jag minns inte den exakta orsaken, men jag kan tänka mig att han skulle läsa extra med ungdomar under sommaren. Det var det många som behövde.
Men det var under åren i Lund som Harrie och Gullberg blev kamrater.
- Min äldste bror Sune var med och grundade studenttidningen Lundagård, och Nils, Hjalmar och Ivar var mycket aktiva i redaktionen.
Ivar Harrie var dessutom redaktör för Lundagård 1922-1924.

Det var genom bröderna Genell som deras yngre syster Lisa lärde känna sin blivande man.
Hennes bror Sune var född 1897, studerade medicin och blev senare dynamisk professor samt överläkare för kvinnokliniken vid Malmö Allmänna Sjukhus. I början av 1940-talet talade han intensivt för uppbyggandet av ett framtida universitetssjukhus med utbildning av läkare i Malmö.
Tvillingarna Nils och Erik föddes 1898 och var alltså årsbarn med Hjalmar Gullberg. Nils Genell blev bibliotekarie i Göteborg och Erik Genell verkade som jurist i Västerås.
Lisa Genell-Harrie blev journalist och var på 1930-talet Stockholms-Tidningens korrespondent i Skåne med Malmö som bas.
Ivar Harrie gjorde en akademisk karriär och ägnade sig åt forskning och författarskap. Han blev småningom en av landets främsta publicister, bland annat Dagens Nyheters kulturredaktör i början 1940-talet innan han utnämndes till tidningen Expressens förste chefredaktör, en post som han innehade åren 1944-1959. Harrie ledde tidningen under de första framgångsrika åren tillsammans med de lika legendariska tidningsmännen Sigge Ågren och Carl-Adam Nycop.

Lisa Genell-Harrie och hennes son och journalistkollega Jonas Harrie talar om tiden i Stockholm. Familjen bodde i alla år på Kungsholmstorg 8 och hit kom vännen Hjalmar Gullberg, som var bosatt på Djurgården och sedan 1936 chef för Radioteatern.
- Vi umgicks mycket med Hjalmar; han fanns där alltid, berättar fru Harrie och sonen Jonas tillägger.
- Jag kommer mycket väl ihåg när farbror Hjalmar kom till oss.
- Farbror Hjalmar var gudfar till min äldre bror Ola, som döptes 1940 till Per Olof Hjalmar på Gamla Södra BB i Stockholm. Det var meningen att Gullberg skulle bära fram pojken, men han vågade inte hålla honom, berättar Jonas Harrie.
Lisa Genell-Harrie var vid sidan av sitt krävande yrke även mor samt husets värdinna.
- Vid våra middagar omgavs man alltid av roliga och klipska personer.
- I Stockholm firade vi jul tillsammans och hade väldig roligt. Jag minns särskilt att en julafton kom han i sällskap med en ung dam, som om vi minns rätt var Eva Drangel. Men det hände bara den gången, säger hon med ett leende.

Ivar Harrie var en framstående översättare av de antika och franska klassikerna. Hans eleganta skånska röst var älskad över hela landet när han talade i radio över specialämnet den antika kulturen. Harrie hade enorm utblick och var en lysande pedagog, som uppskattade att ge sina läsare och lyssnare breda översikter.
I rollen som översättare samarbetade Ivar Harrie flitigt med Hjalmar Gullberg.
1934 översatte och bearbetade denna lärda duo Calderóns Hus med dubbel ingång, som sattes upp på Göteborgs Stadsteater. De översatte även Aristofanes lustspel Lysistrate för Dramatiska teatern i Stockholm.

- Under hela Hjalmars ungkarlstid skötte hans fostersyster Elisabeth Andersson hushållet. Men hon deltog aldrig i vårt umgänge.
Lisa Genell-Harrie betonar, att Hjalmar Gullberg aldrig framhävde sin egen person och inte gärna talade om sitt författarskap.
19 juli 1961 kom beskedet om författarens död.
- Vi hade alla klart för oss att han inte orkade lida längre, säger hon.
Jonas Harrie lärde som liten pojke att känna Hjalmar Gullberg och många andra kända svenskar i föräldrarnas stora bekantskapskrets.
- Jag minns när vi varje julafton lyssnade till Gullbergs och tonsättaren Hilding Rosenbergs juloratorium Den heliga natten. Lika välbekant är ju Gullbergs och Lars-Erik Larssons Förklädd gud.

© Materialet är skyddat av lagen om upphovsrätt.
Sidans topp