mittiseklet.com:
Rättigheter och utförande Bo Olsson

"Först formar vi städerna - sedan formar de oss"
"Om någon skulle vilja beställa en stadsplan för att döda stadslivet, hade det inte kunnat lyckas bättre än vad modernisterna har gjort".
Jan Gehl, professor i stadsplanering
Mitt i seklet

 Då och nu


Mer om Malmö
finns kartor


 

Östergatan kvarteret Magnus Smek i mitten av 1960-talet och 2012.

Då och nu

En ny arkitekturstil föds - fulbrutalismen

Av Bo Olsson

När vi startade Mittiseklet i Arbetet ville vi visa på förändringen som skett i Malmö de senaste årtiondena. För att tydliggöra detta togs nya bilder för att enkelt kunna jämföra. Nu har det gått tolv år och jag greppade kameran och begav mig ut på en ny rundtur i centrala Malmö. Det var ingen upplyftande promenad och ska jag sammanfatta min känslor blir det kort och gott: Ilska, sorg och vanmakt. Insikten att de som ställt till detta elände tjänade en hel massa pengar, fick en gata uppkallad efter sig eller kanske bådadelar gör inte ilskan mer uthärdlig. Det fanns - och finns- överhuvudtaget ingen insikt hos giriga byggmästare och maktfullkomliga politiker att det inte är deras stad utan den tillhör de som bor och vistas i den.

Storskalig likgiltighet
När jag betraktar bilderna slås jag av att närheten och hemkänslan helt har försvunnit. Andra värden har helt tagit över; storskalig likgiltighet. Likgiltighet för vad som tidigare har funnits på platsen och likgiltighet för att människor ska vistas här. Var finns harmonin och de mänskliga proportionerna? Trafiken har också haft högre prioritet än trivsel.
Kanske har de nya husen några arkitektoniska värden men placeringen skymmer i så fall dessa för mig. Det fanns gott om plats i Malmös utkanter vid den här tiden och placerade på en åker hade kanske husen kommit till sin rätt. Jag kommer att tänka på alla de nybyggda husen i Ørestaden på Amager i Köpenhamn. Här ligger de på rad med alla sin arkitektoniska finesser redo att beundras. Efter en timmes nickanden och gillande grymtanden är det skönt att ta Metron till Kongens Nytorv och en øl och smørrebrød på Hviids. Kul att ha sett husen men jag har aldrig tagit den rundan igen - till Ørestaden alltså.

Dags för en ny rivningsvåg
Nu kan man ju invända att många av de gamla husen i Malmö var förfallna och omoderna. Att de var förfallna berodde oftast på att man med berått mod låtiti dem förfalla och dessutom var det långt ifrån alla som var i dåligt skick. Man kan ju ta en tur till Dragör och gå runt i gränderna och fundera på hur husen där såg ut för 50-60 år sedan (fanns det vattenklosetter och duschar i husen i Venedig på 1700-talet?). Finns viljan kan man bevara och modernisera samtidigt!
Det här blev en lång klagosång men det behövdes i terapeutiskt syfte.
En liten tröst är att de flesta betonglådorna nu närmar sig en ålder av 50 år och eftersom en del av husen som revs då på 1960-talet inte var äldre så kan vi kanske se fram mot en ny rivningsvåg.

Lite mer rivningshistoria finns också här..

Låt oss starta...
Jag kommer att fylla på med fler bilder efterhand.


© Materialet är skyddat av lagen om upphovsrätt.