Mitt i seklet


mittiseklet.com:
Rättigheter och utförande Bo Olsson
Mitt i seklet

Mer om MalmöUtdrag ur
"Minnen från Malmö":


Baltiska utställningen:
1. Inledning, Spårvägen, Ländernas hallar
2. Kartor, Utsikt från Baltiska tornet
3. Tornet, Centralgården, Huvudrestaurangen, Fiskerihallen, Kastellet
4. Konsthallen, Werdandi-Bund, Kungliga paviljongen med Blomstergatan och Berget, årsta
5. Skogshallen, Kaffekompaniet, Inträde, Hallbergs paviljong, Reklam
6. Jordbruksutställningen

Delförstoringar:
Amiralsgatan-
Föreningsgatan

Mariedalsvägen
Brokiga boden/Södertull
Södergatan
Tråkig(?) hamnbild
Wesselshörnan

Kartor


Kiosker i Malmö


Två sånna, fyra sånna och ...
Glasskiosken fick ögonen att tindra
På Malmöbilder finns även:
Här köpte vi tidningar och ringde


En tidig kiosk. Bilden är tagen i Slottsparken i början av 1910-talet. Alla ytor är fyllda med reklam. Bland annat för "X-Ray Framtidens Belysning och ---- NUTIDENS". Asea hade svastikan som symbol fram till 1933 då nazisterna lade beslag på den.
Placeringen av kiosken kan tyckas märklig men i början av 1900-talet var det till Slotts- och Kungsparken malmöborna gick för avkoppling. Man gick en runda runt dammarna och tittade på fåglarna och varandra. På våren var det fullt med folk som lyssnade på näktergalarna. De unga pojkarna på bilden verkar vara uppklädda för en söndagspromenad.
Foto: PrivatTvå sånna, fyra sånna och ...


Av Bo Olsson
7 december 2012


På marken nedanför den lilla luckan fanns ibland ett litet trappsteg i trä så ett litet barn kunde nå upp över den lilla utskjutande disken och med suktande ögon skåda in genom öppningen där små lådor med olika sorters godis stod uppradade. Man sträckte in sin lilla hand som hårt kramade slantarna och släppte dem innanför luckan. Ibland var det en femöring, ibland en tioöring och var det riktigt mycket en hel krona. Nu var det bara att peka och välja favoriterna. Eftersom man inte hade lärt sig räkna ännu blev det många frågor: Räcker det till en sådan? Nej det blir två öre för mycket! Det kunde ta sin lilla tid men det var härligt att stå där i luckan och liksom smaka sig igenom gottsakerna. Oftast gick vi i samlad trupp till kiosken och var det någon som inte hade den minsta ett-öring startade ett intensivt tiggande som slutade med att den olycklige åtminstone fick en smakbit av någon.
När vi blivit lite äldre var det mest korvkiosken som besöktes. När vårt lilla gäng träffades på kvällarna var det inte ovanligt att vi gick till korvkiosken. Ibland räckte pengarna bara till en falsk (korvbröd med mos) och stod det riktigt dåligt till blev det ett korvbröd med senap. Första gången jag åt en vårrulle var när "vår" korvkiosk plötsligt hade det på menyn. Det var helt nytt och väldigt exotiskt. Kiosken låg en bit in i en villaträdgård. Ibland var kiosken tom och då fick man ringa på en ringklocka så kom ägaren utspringande från sitt hus.

Drottningtorget 1960-tal. Här syns en av Kioskbolagets typiska kiosker. Bakom ligger en av polisens runda gulbruna träkurer. Kurerna började sättas upp 1939 och fanns kvar en bit in på 1970-talet. Härinne fanns en väggfast bänk där de patrullerande poliserna kunde vila sina fötter en stund. Man kunde också hålla utkik på omgivningen genom de högt placerade fönstren. Störande element kunde man ta in i kuren och sedan ringa till stationen via direkttelefonen som hängde på väggen. Telefonen kunde även nås utifrån i det röda larmskåp som skymtar på väggen. Sådana här larmskåp med direkttelefon till polis och brandkår fanns placerade lite varstans i stan.
Foto: Sven-Erik Björk ur Minnen från Malmö av Bertil Aunér. Bilden är en delförstoring.


Kiosken på det nybyggda Lorensborg 1960. En av de få kiosker som fortfarande finns kvar 2012.

© Materialet är skyddat av lagen om upphovsrätt.