Mitt i seklet


mittiseklet.com:
Rättigheter och utförande Bo OlssonEn serie om Malmö i mitten på 1900-talet av Bo Olsson och Stefan Ersgård.
Publicerad i Arbetet 1999-2000.


 Malmöbilder  Caroli:

  Övrigt:
Utsikt söderut från ett av höghusen på Lorensborg ut mot nuvarande Bellevuegården.

Malmös första höghus

Av Bo Olsson


Här tog staden slut.
Året är 1960 och Lorensborg är nästan färdigbyggt. Bellevuegården och Kroksbäck är inte ens påtänkta, det går en liten gångstig över fälten bort till den lilla samlingen med villor som nu ligger i korsningen mellan Lorensborgsgatan och Ärtholmsvägen.

Lorensborg var det första riktiga moderna höghusområdet i Malmö. Man byggde med betongblock och husen var högre än man hittills hade skådat. Det fanns parkeringsplatser vid husen och hela två bensinstationer precis utanför fönstren. I förgrunden syns Koppartransmacken med den härliga loggan; ett gult K som finurligt bildade en eldsprutande drake på svart bakgrund.
Givetvis fanns ett köpcentrum som dock bleknar i jämförelse med dagens enorma köplador. Bensinmacken och köpcentrat syns till vänster i bilden. Det var en tid med en orubblig framtidstro; alla skulle få möjlighet att bo i stora och moderna lägenheter och med tiden få egen bil. TV:n var en nymodighet som långt ifrån alla hade haft möjlighet att skaffa. På söndagarna var Lorensborg ett utflyktsmål. Malmöborna trampade runt i lervällingen och lät sig imponeras av hur de höga husen snabbt sköt i höjden.
Framtiden var här.

På Mer om Malmö skriver jag om Folkhemmet vid Mariedalsvägen


Malmö fortsatte att växa söderut och 1969 hade Lorensborgsgatan förlängts, Kroksbäck var byggt och snart skulle Bellevuegården börja byggas. Utsikt från ett av de sista husen på Lorensborg.
   

© Materialet är skyddat av lagen om upphovsrätt.