Mitt i seklet


mittiseklet.com:
Rättigheter och utförande Bo OlssonEn serie om Malmö i mitten på 1900-talet av Bo Olsson och Stefan Ersgård.
Publicerad i Arbetet 1999-2000.


 Malmöbilder  Caroli:

  Övrigt:
Södra Förstadsgatan mellan Triangeln och Storgatan i början av 1960-talet. Till höger efter envåningshuset ligger Malmströms herrekipering. Det var bröderna Ture och Nils Malmström som startade verksamheten 1915. På väg mot Triangeln kommer buss nummer 13, den härliga bulliga Volvo VKm-8. Den började gå i trafik i slutet av 1950-talet och byggdes sedan om för att gå i högertrafik. Bakom Malmströmhuset skymtar biografen Rio.
Foto: Åke Jörleby


Handelsstråk och ”glidargata”


Av Bo Olsson

Södra Förstadsgatan har länge varit ett huvudstråk i Malmö. Här gled brylcremeglänsande raggare fram i sina skinande amerikanare på sin evighetsrunda. På lördagkvällarna defilerade bilarna sakta längs Södra Förstadsgatan från Triangeln bort mot Drottninggatan där turen fortsatte till höger mot Kaptensgatan. Lyktorna glänste i gatstenen och inifrån bilarna hördes stoj och glam. För en liten påg som mej var det både spännande och lite skrämmande.
I mitten av 60-talet gled jag själv fram längs gatan på min egen stolthet; en för 300 kronor inköpt begagnad moped av okänt märke.
Ljuddämparen var inte i bästa skick och plötsligt steg en polisman ut mitt i gatan och stoppade mig. Jag fick genast stänga av motorn och moloken bege mig till fots hemåt med en böteslapp och ett avgivet löfte om att genast fixa ljuddämparen.
Alla på gatan kastade menande blickar på den långhårige fridstöraren som fick vad han förtjänade. I dag önskar jag att den sortens polis åtminstone kunde dyka upp någon gång på Malmös gator.
Södra Förstadsgatan var framför allt huvudstråket när det skulle handlas kläder. Här fanns många modeaffärer och på lördagarna sprang vi in och ut ur Ohlsons, Malmströms, Bermans och Casons på jakt efter det senaste.
Många av husen längs den östra sidan av gatan mellan Triangeln och Storgatan revs när totalsaneringen av Lugnet spred sig ut över omgivningarna. Av någon anledning gjorde grävskoporna halt vid Södra Förstadsgatan och i dag kan vi glädjas åt en nästan obruten husrad av äldre hus längs den västra sidan av gatan.

Bertil Aunér har skrivit om Södra Förstadsgatan i "Minnen från Malmö".

Se även Då och nu
Mer om Södra Förstadsgatan vid Triangeln
Karta över området
   

© Materialet är skyddat av lagen om upphovsrätt.