Mitt i seklet


mittiseklet.com:
Rättigheter och utförande Bo Olsson
Mitt i seklet

Blandat

I slutet av 50-talet tillbringade jag varje år några sommarveckor i Sandåkra, en liten by - då med affär och järnvägsstation - belägen strax söder om Hässleholm. Släktingar till mig hyrde andra våningen i Anton och Gerdas hus. På andra sidan av den lilla grusvägen som slingrade sig genom byn, låg Lundgrens affär.

Det var mitt äventyrsland med ett pärlband av upplevelser. Det bästa var att dagarna nästan alltid förlöpte, förutom måltiderna, helt utan inblandning av vuxna. Vilken frihet!
Här är några korta minnen från mina fantastiska somrar i Sandåkra.

Teckning: Maja Henning


Televisionen kommer till byn

Av Bo Olsson

På väg ut ur byn förbi sandtaget delade sig vägen i ett Y. Uppe till höger låg ett hus som jag har ett speciellt minne kopplat till. Här landade byns första televisionsapparat, och mottagandet var nästan lika sensationellt som om det var ett ufo.
Det största rummet i huset hade tömts på de flesta möbler, och vid väggen motsatt dörren stod en ganska oansenlig apparat på fyra ben. De flesta i byn hade mött upp till premiärvisning och hade med sig stolar. Om jag minns rätt så skulle sändningen börja klockan åtta och då var rummet fullt med folk.
Förväntningarna var på topp och någon var utstationerad på taket för att försöka vrida antennen i rätt läge. En mjölkig och flimrig bild framträdde på skärmen och sorlet i rummet dämpades. Alla var mäkta imponerade.
Trots att tv var nytt och spännande gav nog inte den här kvällen någon mersmak, och jag tror inte att någon dagen därpå for in till Hässleholm och köpte en egen apparat. Ett par år senare var det helt annorlunda.
 

© Materialet är skyddat av lagen om upphovsrätt.