Mitt i seklet


mittiseklet.com:
Rättigheter och utförande Bo Olsson
Mitt i seklet

Blandat

I slutet av 50-talet tillbringade jag varje år några sommarveckor i Sandåkra, en liten by - då med affär och järnvägsstation - belägen strax söder om Hässleholm. Släktingar till mig hyrde andra våningen i Anton och Gerdas hus. På andra sidan av den lilla grusvägen som slingrade sig genom byn, låg Lundgrens affär.

Det var mitt äventyrsland med ett pärlband av upplevelser. Det bästa var att dagarna nästan alltid förlöpte, förutom måltiderna, helt utan inblandning av vuxna. Vilken frihet!
Här är några korta minnen från mina fantastiska somrar i Sandåkra.

Teckning: Maja Henning


Hoppa i höet

Av Bo Olsson

Förbi sandtaget och till vänster i Y-korset låg bondgården där jag varje kväll gick och hämtade mjölk hos Ola Jönsson. Alltid i en vit emaljerad liten spann med lock. Ibland gick jag ensam dit, men ibland blev jag upphämtad och vi blev några barn som hade samma ärende. Då hamnade vi alltid i ladan med höskullen. Vi klättrade uppför en stege till loftet och kunde sedan hoppa ner i den stora högen med hö. En kort ansats, ett härligt fall och så en prasslande landning i det doftande lite stickande höet. Sen gällde det att snabbt rulla undan innan näste man kom hoppande.

I ladan bredvid mjölkades korna och mjölkmaskinen sattes på spenarna med ett suckande ljud. Våra spannar fylldes, och på vägen hem fick vi ta det lugnt så att inget spilldes ut.
Mjölken fick stå en stund i kannan tills lite av grädden flutit upp till ytan. Då tog vi några slevar till kvällens blåbärsefterrätt.
När mjölken var alldeles nymjölkad och spenvarm hade den en rund, gräddig och kraftig mjölksmak som jag var ganska ensam om att uppskatta. Den hade också en utpräglad doft som tilltalade mig.

På väg att hämta mjölk.

 

© Materialet är skyddat av lagen om upphovsrätt.