Mitt i seklet


mittiseklet.com:
Rättigheter och utförande Bo Olsson
Mitt i seklet

Blandat

 
Heminredning och formgivning är ju dagens honnörsord och mittiseklet.com vill hänga med i tidens trender. Vi bjuder därför på praktiska tips för hemmet - både för den hushållsmedvetne och den designintresserade.
Givetvis från mitt i seklet.
Tipsen är hämtade från kalendrar 1948-1956.


I stället för gästbok, som gästerna inte alltid är så pigga på att skriva i, kan man ha ett kalvskinn med slät yta, uppspikad på en ur dekorationssynpunkt besvärlig hallvägg eller dylikt. Där kan gästerna skriva sina namn med fetkrita, bläck eller pensel. Även om uppbrottet blir snabbt och ruschigt, hinner gästerna med att pränta sina autografer på det lätt tillgängliga skinnet. Praktiskt och dekorativt.
Den självhäftande, genomskinliga tejpen är ett praktiskt hjälpmedel även i hushållet. Man brukar säga att tejpen lagar, fäster och försluter - men att användningsområdet är ännu större visas av de här bilderna. Till vänster ser vi hur man kan arrangera långskaftade blommor i en vas - utan att behöva köpa ett helt fång. I mitten illustreras hur man med tejp (dubbel på anstrykningsytan för att ta bort klisterytan) lätt får fram ett så kallat slätstruket mått. Till höger ett tips för äggkokaren: ett trasigt ägg kan nödtorftigt "limmas ihop" och kokas utan att hela vitan rinner ut i vattnet.
Här är ett litet tips för mörka vinterkvällar: Varför inte sy en kaffelapp så ni slipper bränna fingrarna när det är dags för kaffetåren.
   
Det kan ibland vara svårt att hitta alla bitarna till barnens pussel. För att snabbt kunna avgöra vilka bitar som hör till de olika pussel-spelen kan man märka bitarna på baksidan med siffror eller figurer: fyrkanter, ringar, kryss etc. Varje bit i ett pussel märks alltså med samma siffra eller figur, som "tilldelas" pusslet. Sedan går det som en dans att sortera de kringströdda bitarna.
 
När Ni vill ha en cardigan, slipover o. dyl. att torka snabbt i det fria kan Ni låta den hänga på en ren handduk, trädd genom ärmhålen och fäst vid klädstrecket som illustrationen visar. Då behöver Ni inte befara att plagget töjer sig.
     
En förträfflig förvaringsplats för barnens leksaker kan man göra av en gammal väska genom att sätta hjul på den. Hjulen köps i hållare och skruvas fast i väskans hörn.
  
Skrubbet med rotborsten hör väl snart det förgångna till sedan levanger, praktiska moppar etc och framför allt mer lättskötta golv blivit var mans egendom. Måste man hålla sig till rotborsten bör man i varje fall se till att den ger ett gott grepp. Skruva fast en kork på borsten och pröva om inte det hjälper!
  
Får ni ont i handen när ni håller på med piskkäppen? Linda den då med isoleringsband, eller ännu bättre - trä på ett gammalt cykelhandtag. Det ger bättre grepp för handen och minskar påfestningen på handflatan.
Det samlas som bekant alltid damm i byxuppslaget. Varför inte sy fast tryckknappar så att slagen lätt kan fällas ned och borstas ordentligt rena? Tryckknappar i byxorna kan också fylla en annan uppgift - hålla ihop byxan nedtill vid cykling och på det sättet ersätta cykelspännen.
 
Kockens favoritrecept är ett måste, så här kommer två tips att överraska med vid nästa bjudning. Recept från 1956.

Gratinerad festsoppa

Här behövs 1 burk champinjonsoppa, 1 liten burk ärter, 5 dl mjölk, 1dl riven ost, 1 dl tjock grädde och 1 knivsudd paprika.
Blanda samman champinjonsoppan, ärterna med spad och mjölk. Låt koka upp och krydda med paprikapulvret. Häll i eldfast skål. Vispa upp grädden och blanda med riven ost och slå blandningen över soppan. Gratinera några minuter.
Servera gärna med rostat bröd.
 
Amerikansk korv

2 hg prinskorn, 1 hg roquefortost, 4 msk tomatpuré, 1 msk margarin.
Gör ett snitt i korvens längdriktning. Lägg i denna skåra en liten skiva roquefortost (eller stark mjukost). Smörj en eldfast form, lägg i korvarna och spritsa några ränder tomatpuré över. Gratineras i 5-10 min i varm ugn.
Serveras med piffmos: Potatismos på ett kilo potatis blandas med 1 msk riven pepparrot. Precis innan serveringen röres hastigt ned 1,5 dl uppvispad tjock grädde.

 

© Materialet är skyddat av lagen om upphovsrätt.