Mitt i seklet


mittiseklet.com:
Rättigheter och utförande Bo Olsson
 

Slut på turandet till Köpenhamn

 
Året är 1946. En till synes fullsatt Öresund har precis lämnat kajen. Till höger står en grupp herrar och betraktar skådespelet. Har de missat avgången och väntar på att få gå ombord på Malmö som ligger vid kaj? Kanske är det en vacker söndag och eftermiddagspromenaden har ställts till hamnen för att insupa atmosfären? Ute vid Smörkontrollen ligger ett stort lastfartyg säkert lastat med spännande saker från Sydamerika.
Troligtvis är det propellerångaren Sverige som ligger vid kaj. Det var dåtidens bäst utrustade passagerarfartyg i Skandinavien och hade en topphastighet på närmare 18 knop. Sverige sattes i trafik 1908.

1945 sjösattes tågfärjan Malmöhus. Fram till 1975 gick hon med passagerare och sedan ytterligare 10 år som enbart tågfärja.
Matsalen var magnifik och det var också främst för den goda matens och dryckens och den fina servicens skull man åkte med Malmöhus. I Köpenhamn lade nämligen färjan till i Frihamnen och därifrån fick man ta tåget in till Hovedbangården. Det var lite omständigt om det var Köpenhamnsbesöket som var huvudsaken. Om det var för själva båtfärden man valde Malmöhus behövde man inte gå av i Köpenhamn; det gick bra att sitta kvar och följa med nästa avgång tillbaka till Malmö. Det blev en lång och njutningsfull sittning i matsalen.

 

Mer om Köpenhamnsbåtarna sidan 1, sidan 2, sidan 4, sidan 5, sidan 6, sidan 7© Materialet är skyddat av lagen om upphovsrätt.