Mitt i seklet


mittiseklet.com:
Rättigheter och utförande Bo Olsson
Mitt i seklet
Publicerat i Arbetet den 30 september 2000

”Farväl, kära läsare – vi kommer att sakna er"

Av Anders Bendroth

Sista gången man tar hissen upp till redaktionen på tredje våningen, sista artikeln, sista muggen kaffe, sista av allting känns det som i det riktigt mörka stunderna...

Fredagstimmarna präglas av ordet ”sista”. Inte minst s i s t a numret av tidningen Arbetet. Efter 113 års oavbruten utgivning.
Vi är en trött, sliten och desillusionerad armé som kämpar med att plocka samman en sista tidning.
Berg-och- dalbanan har stannat för gott. Den senaste månadens vansinnesfärd mellan hopp och förtvivlan är över.
Allt detta präglar det sista morgonmötet inne hos chefredaktör Mats Ekdahl. Fyra nyhetschefer; Ingegerd Svantesson, Magnus Pier, Eva Renntun och undertecknad finns på plats, liksom Malmöchefen Mikael Ringman plus ett stort massmediauppbåd.
Definitivt en ljusglimt i eländet att alla radio-, TV- och tidningsvänner finns på plats för att följa den döde ända fram till graven. Likaväl som att vi slipper se slaktarna från Stockholm här denna tunga dag, dom som in i det sista såg till att vrida om kniven några varv extra.
Jag tänker på Hjalmar Gullbergs dikt ”Legend”, den om den lilla flickan som blev sjuk och dog och där kamraterna får se hur fin hon låg i sin kista. Syskonen grät, men man såg ändå ”att de gladdes åt att vara släkt med en som var så fin”.

Stolta

Det är lite grann så vi Arbetet-journalister upplever dagen. Inför all uppmärksamhet utifrån är vi stolta över att vara närstående till ”en som var så fin”.
Ute gassar solen från en klarblå himmel. Några stålar når också in i sammanträdesrummet när Mats Ekdahl går igenom det sista numret av Arbetet. Efter alla turer har startsträckan för ett bra sistanummer av tidningen blivit otäckt kort, men ändå känns det som att vi lyckats.

Tårarna inte långt borta

Medan kamerorna surrar och klickar rundar Mats av mötet med att tacka sina medarbetare. Det blir en känslosamt ögonblick, tårarna är inte långt borta. Ett första farväl i en rad av många.
Tidningen vaknade upp extremt tidigt denna fredag. Massvis av texter skulle fram, 104 sidor redigeras, men vad spelar det för roll när de frivilliga händerna är fler än vad som går åt.
Först på plats var brobysonen och Malmöchefen Mikael Ringman, och sedan droppade det på. ”Hästflickan” Eva Österlund, redigeraren och tidigare malmöchefen Lennart Tidman, redigerarna Einar Stålberg och Kerstin Lövkvist, Christer Bark, Helen Starbring, Jan Ek, Robert Nerheden m fl. Reportern Anna Lindblom, reportern och förre redaktionssekreteraren Peter Martinsson medan näringslivsreporter Lasse Ohlander lät vänta på sig med ett besök på arbetsförmedlingen i Lund som ursäkt.

Sista klubbmötet

Klubbordföranden Per Nilsson förberedde eftermiddagens fackmöte, det sista, för det är massor av brickor som måste falla på plats när 100 journalister kastats ut i en oviss arbetslöshet.
– Sista månaden har känts som en enda lång uppförsbacke, hela tiden har man vetat att arbetarrörelsen centralt inte ville att tidningen skulle leva längre.
Staffan Green, insändarredaktör och därmed ett av tidningens verkliga ansikten, har just satt sista punkten. Fast denna gången har läsarrösterna fått stiga åt sidan till förmån för en härligt elak teckning av Lindström. Titta och begrunda.

Nog inte fattat

– Själv har jag nog inte riktigt hunnit ta till mig stundens allvar, all tid och kraft har gått åt till att trösta alla ledsna och arga läsare. Nu ska jag först vila upp en tid, sedan får vi se hur framtiden formar sig.
I kranskommunernas redaktionsrum sitter Svedala-sidans Marianne Pernbro, Vellinges Mats Hansson och Lomma/Burlövs Karsten Bringmark. Den senare andra generationens Arbetet-medarbetare som föregicks av pappa utlandsredaktören Gösta Bringmark.
– Mitt i all bedrövelsen känns detta som en befrielse efter att ha levt med en osäker framtid under hela 90-talet. Jag kan bara hoppas och tro att jag och kollegorna nu går mot något nytt och bättre.

Inte ett ord från ägarna

Mats Hansson inflikar:
– Inte ett ord från de moraliska ägarna arbetarrörelsen denna sista arbetsdag. Men kanske är det bäst så...
Sista arbetsdagen blir intensiv, många gånger de sista veckorna har vi diskuterat vad som överhuvudtaget får oss att fortsätta producera tidningar.
För det har definitvit inte varit för ägarnas skull, svensk arbetarrörelse med sittfläsket placerat i Stockholm. Snarare handlar det om yrkesstolthet, och naturligtvis relationen till läsarna.
Kulturreporter Stefan Ersgård lägger sista handen vid sin sista Arbetet-artikel, liksom kvinnosidans Birgitta Andersson, Anne Jalakas, IT-fantasten Björn Sjö, Paradens Tony Kaplan, Yvonne Erlandsson och Jörgen Olsson, sportens Ingvar Ek, Ole Törner och Mikael Ljungberg.
Fotografen Drago Prvulovic går redan och drömmer om den fotofirma han på måndag startar tillsammans med kollegorna Stig-Åke Jönsson och Peter Ekblom. Enligt förhandsreklamen ska rörelsen bygga på både bra bildkvalitet och ett trevligt bemötande. Man tackar...
Anki Palm, Bo Olsson och Bodil Nilsson på faktaredaktionen, gamla arkivet, jagar bilder och fakta inför det sista numret.

Kaos i huvudet

Chefredaktör Mats Ekdahl, oerhört hårt pressad de senaste månaderna, tar två minuters paus över en kaffekopp och suckar:
– Just nu är det bara kaos i huvudet, jag måste fixa sista tidningen och samtidigt tänka på privatekonomin där konkursen snuvade mig på en massa pengar. Det är tungt och framtiden känns osäker.
Så ringer telefonen. Den lilla verkligheten går sig påmind. Det är en äldre dam, mångårig prenumerant, som berättar att hon kommer i färdtjänst till tidningen senare på kvällen för att lägga en blomma på tryckpressen. Om Mats kan eskortera henne in till tryckeriet...? Tidningen måste ju få en hedersam begravning.

Malmöredaktionen håller sitt sista morgonmöte i redaktionens fikahörna. Runt bordet: Mikael Ringman, Alf Lindberg, Magnus Jando, Jimmy Vulovic, Anna Lindblom, Maria Sehlin och Pelle Borgeke
Foto: Drago Prvulovic
Gamla anteckningar, bilder som inte dög - massor åkte i sopcontainern när Stefan Ersgård rensade upp i sina kulturella domäner.
Foto: Drago Prvulovic
Chefredaktör Mats Ekdahl stänger dörren till sitt rum. Löpsedlarna på dörren sammanfattar Arbetets sista kamp för överlevnad.
Foto: Drago Prvulovic
Anki Palm på faktaredaktionen letar avslutningsbilder i Arbetets bildarkiv. Vad som nu händer med arkivet är oklart.
Foto: Drago Prvulovic
? Jag har hela tiden vetat att arbetarrörelsen centralt inte ville att tidningen skulle leva vidare, säger Per Nilsson, siste ordföranden i Arbetets journalistklubb.
Foto: Drago Prvulovic
Det vilar något sorgset i blicken. Ingegerd Svantesson, nyhetschef, dirigerade styrkorna.
Foto: Drago Prvulovic
För många Arbetet-läsare är Eva Österlunds namn synonymt med hästar och hästsport. I 17 år producerade hon Ridhuset.
Foto: Drago Prvulovic

© Materialet är skyddat av lagen om upphovsrätt.
Sidans topp