Mitt i seklet


mittiseklet.com:
Rättigheter och utförande Bo Olsson
Mitt i seklet

Mer om MalmöUtdrag ur
"Minnen från Malmö":


Baltiska utställningen:
1. Inledning, Spårvägen, Ländernas hallar
2. Kartor, Utsikt från Baltiska tornet
3. Tornet, Centralgården, Huvudrestaurangen, Fiskerihallen, Kastellet
4. Konsthallen, Werdandi-Bund, Kungliga paviljongen med Blomstergatan och Berget, årsta
5. Skogshallen, Kaffekompaniet, Inträde, Hallbergs paviljong, Reklam
6. Jordbruksutställningen

Delförstoringar:
Amiralsgatan-
Föreningsgatan

Mariedalsvägen
Brokiga boden/Södertull
Södergatan
Tråkig(?) hamnbild
Wesselshörnan

Kartor


Kiosker i Malmö


Två sånna, fyra sånna och ...
Glasskiosken fick ögonen att tindra
På Malmöbilder finns även:
Här köpte vi tidningar och ringde


Kiosken vid Kaptensbron i slutet av 1950-talet och i bakgrunden ser vi MYA. Tänk att till och med en kiosk kan vara välgjord och vacker! Det låga staketet i förgrunden fanns runt de flesta gräsmattor i stan. Fyrkantiga träkubbar var nerslagna i marken och på dessa satt ett grönt tjockt järnband fastskruvat.


Glasskiosken fick ögonen att tindra


Av Bo Olsson
7 december 2012


På somrarna var glasskioskerna de viktigaste för oss som var barn på 1950-60-talen. Både på Ribersborg och på stranden i Falsterbo fanns enkla träkiosker som samlade långa köer varma sommardagar. Ofta räckte pengarna bara till en Puck. Det var en fyrkantig glasspinne med vaniljglass. Den var ganska liten och smälte fort i varmt väder så man kunde inte dra ut på njutningen för länge. Glassorterna blev efterhand fler och fler med olika smaker och överdrag. En favorit i många år var Caravelle. Den hade en avlång form som efterliknade en av tidens nya företeelser; reaplanet. Den var överdragen med mjölkchoklad med någon krispig tillsats.
I Malmö fanns tre lokala glasstillverkare, nämligen Em-Em, Ge-Ge och Påhlssons mejeri. Em-Em var förkortning av Malmö Mjölkcentral och ägdes av Solidar. Ge-Ge betyder gräddglass och det var Malmö Nya Mejeriförening som började använda detta namn 1937. Ge-Ge slogs ihop med Glace-Bolaget och blev GB 1966.

Alla faktauppgifter är hämtade från "Stadens små hus. Malmös kiosker" av Christian Kindblad i Elbogen, Malmö kulturhistoriska förenings årsskrift 2011.

Puck intruducerades redan 1935.

 
 
 


Hermansgatan. En vanlig typ av kiosk - lite undanskymd och nästan svår att få syn på. Sådana här kiosker låg en bit indragna från gångbanan på tomter med lite blandad bebyggelse och ibland i en villaträdgård.

Så här ser kiosken vid Kaptensbron ut 2012.


© Materialet är skyddat av lagen om upphovsrätt.