Mitt i seklet


mittiseklet.com:
Rättigheter och utförande Bo Olsson
Mitt i seklet

Mer om MalmöUtdrag ur
"Minnen från Malmö":


Baltiska utställningen:
1. Inledning, Spårvägen, Ländernas hallar
2. Kartor, Utsikt från Baltiska tornet
3. Tornet, Centralgården, Huvudrestaurangen, Fiskerihallen, Kastellet
4. Konsthallen, Werdandi-Bund, Kungliga paviljongen med Blomstergatan och Berget, årsta
5. Skogshallen, Kaffekompaniet, Inträde, Hallbergs paviljong, Reklam
6. Jordbruksutställningen

Delförstoringar:
Amiralsgatan-
Föreningsgatan

Mariedalsvägen
Brokiga boden/Södertull
Södergatan
Tråkig(?) hamnbild
Wesselshörnan

Kartor


Baltzarsgatan 31. I det här huset låg tidigare Hotell Stockholm. Undrar om det fina räcket på taket innebar att det fanns en takterass? Bilden är från början av 1950-talet och huset ägs av AB Joh. Sjöström som är ett företag i sanitets- och värmebranschen. I bottenvåningen ligger Gardin- & Mattmagasinet.
 

Inga spår efter socialdemokratins grundare


Av Bo Olsson
2 oktober 2012


August Palm
Jag kan faktiskt inte låta bli att undra över om det vid något tillfälle pratades historia bland stadens fäder när rivningarna längs Baltzarsgatan kom på tal. Visste man att det var på Baltzarsgatan 31 som man anser att den svenska socialdemokratin hade sin början? Visste man men brydde sig inte? Ett gammalt hus är ett gammalt hus och finns endast till för att rivas. Kanske visste man men byggherren krävde att åtminstone få riva halva kvarteret om man skulle bygga ännu en ful betonglåda?

Socialdemokratins födelsedag
August Palm kom från Köpenhamn där fackföreningsrörelsen och den socialistiska rörelsen hade kommit en bra bit längre än i Sverige. Den 6 november 1881 höll han det första socialistiska föredraget på svensk mark på Hotell Stockholm som då hade adress Baltzarsgatan 13. Detta datum betraktas som den svenska socialdemokratins födelsedag. Rubriken på talet var "Hvad vilja socialdemokraterna?" När han höll sitt möte hade han inget stöd från någon facklig eller politisk organisation och det dröjde åtta år innan det socialdemokratiska partiet bildades. Palm hann också starta tidningen Folkviljan innan han reste vidare till Stockholm. Tidningen blev dock kortlivad.
1902 fanns hotellet fortfarande kvar och ägare var värdshusidkare Eric Föök.

Mer om August Palm
August Palm föddes 1849 i Fårabäck, Södra Sallerup och redan som 10-åring blev han skräddarlärling i Östra Kattarp. !865 flyttar han in till Malmö och går i lära hos skräddarmästare A.G. Lindquist. Via Göteborg ger han sig iväg på resor i Danmark och Tyskland och kommer där i kontakt med socialismen. I Haderslev träffar han också sin blivande hustru Johanna Charlotta Hemmingsdotter från Fliseryd i Kalmar län. Han återvänder så småningom till Malmö med sin familj och den 12 oktober 1881 står han inskriven i Caroli församlingsböcker som boende på Pilgatan 6. Huset byggdes samma år och revs 1962. 1883 flyttade familjen till Brunnsgatan 3 (det huset också rivet).

Läs mer om Baltzarsgatan här och här

Annons år 1902


Gårdshuset till Baltzarsgatan 31 där August Palm i möteslokalen på andra våningen höll det första socialistiska föredraget i Sverige. När bilden togs på 1950-talet hade AB Joh. Sjöström lager och verkstad i lokalerna.


Det här har inte alls med August Palm att göra men med Gardin och Mattmagasinet som låg i fastigheten på 1950-talet.

© Materialet är skyddat av lagen om upphovsrätt.