Mitt i seklet


mittiseklet.com:
Rättigheter och utförande Bo Olsson



En serie om Malmö i mitten på 1900-talet av Bo Olsson och Stefan Ersgård.
Publicerad i Arbetet 1999-2000.


 Malmöbilder



  Caroli:

  Övrigt:
Julstämning på Gustav Adolfs torg i slutet på 1950-talet. På taket på huset till höger (numera rivet) har Arbetet en ljusskylt som visar senaste nytt.


Det blev trångt på vägarna vid Björnstorps gods när man 1962 annonserade om självhuggning av gran.

Av Bo Olsson
Julstämning med fläkt av 50-tal

Luciakortegen och skyltsöndagen var de evenemang inför julen som fyllde gatorna i Malmö på 40- och 50-talen. Skyltsöndagen var en riktig folkfest där Malmöborna sakta vandrade mellan Stortorget och Triangeln. Ingen jagade runt efter julklappar för alla affärer var stängda. Runt skyltfönsterna hängde girlander av gran och det lyste inbjudande från de smyckade fönstren.

Vid Ohlssons hörnor trängdes folk för här var det underhållning dagen lång. Tecknad film, kuplettsångare, trollerikonstnärer och jojo-mästare uppträdde, och så satt skräddare med korslagda ben och sydde för glatta livet i de stora fönstren.
Ohlssons var Malmös största ekipering och skrädderi och man hade två affärer som låg på hörnorna Södergatan-Stortorget och Södra Förstadsgatan-Kärleksgatan. Wesselshörnan (nuvarande Hotell S:t Jörgen) var också mycket populär, här fanns mekaniska tomtar och ett stort fönster med modelljärnväg och andra leksaker.
Ville man se det senaste modet så var det bara att bege sig till Regment på Regementsgatan för där hade man mannekänguppvisning.

Det var inte förrän i slutet av 50-talet som folk hade råd att börja köpa julklappar i någon större omfattning och då uppstod också en ny jultradition. Man kunde köra ut i skogen med sin bil och själv hugga sin julgran. När friherre Gyllenkrok på Björnstorps gods annonserade om granar för 10 kronor blev det kaos på de smala småvägarna. Drygt 500 bilar fulllastade med hela familjer trängdes i granskogen och yxhuggen ekade fram tills mörkret lägrade sig.


Jul på Stortorget på 1940-talet.

   

© Materialet är skyddat av lagen om upphovsrätt.