Mitt i seklet


mittiseklet.com:
Rättigheter och utförande Bo OlssonEn serie om Malmö i mitten på 1900-talet av Bo Olsson och Stefan Ersgård.
Publicerad i Arbetet 1999-2000.


 Malmöbilder  Caroli:

  Övrigt:
En av Kioskbolagets fyrkantiga kiosker stod placerad vid Kaptensgatan där Kungsgatan börjar. Kiosken hade från början varit placerad vid Triangeln men när en större kiosk byggdes där flyttade man den gamla till Kaptensgatan.


Här köpte vi tidningar och ringde


Av Bo Olsson


Som ett utropstecken stod kiosken där i början av Kungsgatan. Nästan som ett syndens näste i motsats till Betelkyrkan med sitt vackra rosettfönster på andra sidan Kaptensgatan (där Lugnets höghus nu reser sig).

Skyltarna under den lilla luckan gör reklam för Nysvenska rörelsen och på löpsedlarna kan man läsa om TV-program, busar till sjöss, 13-åriga fyllerister och farliga skolskjutsar. Bilden är tagen i början av 1960-talet och miljön är helt förändrad. Husen i bakgrunden är rivna och bilarna har försvunnit från Kungsgatan och Kaptensgatan.

Under 40- och 50-talen fanns sådana här kiosker på flera platser i stan. Det var Kioskbolaget som bland annat skötte tidningsdistributionen i Malmö som också hade egna kiosker på Värnhemstorget, Drottningtorget, Triangeln och andra centrala platser. Sammanlagt hade man 1955 13 kiosker i Malmö

Genom den lilla luckan såldes dags- och veckotidningar, vykort, skrivmateriel, film, frimärken, lotter och konfektyrer. Sedan stod man även till tjänst med annonsemottagning, telegraminlämning och telefoner. Allt enligt skyltarna uppe under taket. Det var inte många som hade telefon hemma så den trånga hytten på baksidan var välbesökt. Väggarna var klädda med plywood-skivor fulla med små hål. Telefonen hängde på väggen och genom en liten lucka lämnades betalningen; 20 öre för lokalsamtal. Utsocknes samtal fick beställas.

Kioskbolaget hade många järn i elden Man sysslade med budskickning, distribution, magasinering, mattrengöring(!), affischering och reklam, renskrivning och duplicering och så gav man ut telefonkatalogen över Malmö.

Läs även Hemma hos morfar på Kungsgatan

Läs mer om Kioskbolaget och Malmös kiosker
   

© Materialet är skyddat av lagen om upphovsrätt.