Det var inte bara
tåg till Falsterbo som avgick från Södervärn. Härifrån gick även tågen till Ystad och Trelleborg. Det gick också att åka vidare genom staden till Malmö Västra.
Redan 1874 öppnades en förbindelse till Ystad från Västra station. Det var godsägare längs den tänkta sträckningen som finansierade bygget och därför kom den att kallas Grevebanan.
1886 öppnades järnvägen till Trelleborg och då anlades också Södervärns station. Grevebanans byggare ville egentligen inte ha någon station vid Södervärn, men när den till sist byggdes var det tre tomtspekulanter som gjorde sig en rejäl vinst.
God förtjänst
Vinhandlaren Otto Frick, bokhållaren Claes Siegbahn och kontoristen Göran Ahlman hade köpt på sig flera tomter i området och kunde nu sälja dem med god förtjänst. Dessutom blev alla tre odödliggjorda genom att få var sin gata uppkallad efter sig.
Möllevångstorget var målet för de bönder som varje onsdag och lördag tog tåget in till Malmö och Södervärn för att sälja sina produkter. Det var ägg, hemkärnat smör, grönsaker, frukt, fjäderfä och kaniner. På lördagarna fanns långa bord uppställda där nyslaktade och oplockade höns och kycklingar låg fint upplagda i långa rader.
Mellan Malmö Västra och Södervärn fanns det två besvärliga järnvägsövergångar; en vid Allmänna sjukhuset och en vid Husarkasernen (Regementsgatan). När biltrafiken ökade blev sträckan alltmer problematisk med långa köer när tågen passerade.
Efterlysning
Det var i början av 1960-talet som passagerartrafiken till Trelleborg lades ner och Ystadtågen började gå från Centralstationen.
Exakt när detta skedde har vi inte lyckts reda ut, men kanske någon minnesgod läsare kan hjälpa till.