s
Mitt i seklet


mittiseklet.com:
Rättigheter och utförande Bo OlssonEn serie om Malmö i mitten på 1900-talet av Bo Olsson och Stefan Ersgård.
Publicerad i Arbetet 1999-2000.


 Malmöbilder  Caroli:

  Övrigt:
I början av 1960-talet stod de tillfälliga nödbostäderna som byggdes 1923 fortfarande kvar. Med en viss ironi kallades de ”Hollywood” av Malmöborna.
Foto: Åke Jörleby


I "Hollywood" bodde de
fattiga och föraktade


Av Bo Olsson
När jag växte upp på 1950-talet var det två saker man skulle undvika i Malmö. Det var ”Hollywood” och ”Gula faran”. Trots att det var spännande och farligt var det inte någon av oss barn som riktigt visste vad det var vi skulle undvika och absolut inte var det låg. Ville man imponera lite på kamraterna kunde man ljuga ihop en historia om att man varit och kollat ”Hollywood”.
Det var först när jag blev äldre som jag fick klart för mig att ”Gula faran” var ett gulrappat hus ute i Kirseberg och ”Hollywood” några röda trähus som låg vid Östra Farmvägen.
”Hollywood”, eller Sorgenfribarackerna som de också kallades, byggdes som nödbostäder när bostadsbristen var som värst efter första världskriget. De dåligt byggda trähusen saknade alla moderna bekvämligheter men de var ju bara tänkta som en kortvarig lösning.
I en intervju i Arbetet inför premiären till musikalen ”Dåliga mänskor” sade Mary Andersson:
– Många vill inte minnas
– Det är ett helt band som fingranskar vad jag säger. Människor som har glömt bort, förträngt, kanske byggt upp en ny identitet. De vill kanske inte ens tala om att de har bott i barnrikehus och betraktats som dåliga människor.
För det var så det var, säger hon. Det var inget fel på husen – de var fina och moderna. Men lägenheterna var små, hyresgästerna fattiga, barnen många och hyrorna subventionerade.
Barnen i grannhusen, där hyrorna var högre, fick inte leka med barnrikebarnen.
– De trodde att vi var missanpassade och smutsiga och var rädda för ohyra. Men vi var bara fattiga. Vi saknade alltid pengar. Men vi levde inte i misär som de gjorde i husen över åkern, i Sorgenfrihusen på Östra Farmvägen, i ”Hollywood”. De barnen fick inte vi leka med.
Det var en hemsk tid, men den får inte glömmas bort, säger Mary Andersson.

De allt mer förfallna husen fick stå kvar mycket längre än som var tänkt och det var inte förrän i början av 1960-talet som de revs.


Läsarkommentarer:


Bilderna från Hollywood har fått några av våra läsare att höra av sig.
En läsare som bodde här runt 1930 och föddes i ett av husen minns den här tiden som enbart positiv. Visserligen var det trångt för lägenheterna var små och bestod endast av kök, hall och ett rum. Dessa utrymmen skulle föräldrar och barn dela på. Kanske svårt att föreställa sig i dag men absolut inget ovanligt på den här tiden. Varje lägenhet hade en egen liten odlingstäppa och när fadern skördade potatis och rödbetor var det fest.

Många ljusa minnen
Bengt Berg i Skurup bodde i Hollywood under andra världskriget och har också många ljusa minnen. På den tiden var husen omgivna av en lång häck och det fanns små lusthus att sitta och njuta i. De egna odlingstäpporna användes flitigt och gav ett välkommet kosttillskott. På åkrarna mellan Hollywood och nuvarande Nobelvägen låg det två gårdar. Här kunde barnen tjäna lite pengar på att plocka jordgubbar och krusbär. Sillagummorna tog sig ända hit från Limhamn med sina rullebörar och stod på gårdarna och sålde fisk. Solidars brödbil kom också förbi regelbundet liksom ”lumpegubben”. Han samlade in flaskor och annat som kunde inbringa några ören.

Gemenskap och gårdsfester
Bengt Berg minns också den fina gemenskapen och de trevliga gårdsfesterna. På midsommar lades bräder över sandlådan som fick bli en tillfällig dansbana och de fyra träd som stod i hörnorna på området kläddes med färgat kräppapper. På andra sidan Östra Farmvägen (som då var en grusväg) låg ett stort koloniområde och där Kontinentalbanan nu löper låg en soptipp. Spännande miljöer för barn att leka i.

Kärt barn har ju många namn och vi har fått veta att Sorgenfrihusen, som verkar ha varit det riktiga namnet, förutom Hollywood och Sorgenfribarackerna också kallades Spånehusen och Pinnahusen.

En regnig och blåsig höstdag i början av 1960-talet. Fortfarande bodde det folk i de fuktiga kalla lägenheterna.
Foto: Åke Jörleby

Korsningen Spånehusvägen-Östra Farmvägen där ”Hollywood” låg fram till början av 1960-talet.
Foto: Drago Prvulovic

© Materialet är skyddat av lagen om upphovsrätt.