Mitt i seklet


mittiseklet.com:
Rättigheter och utförande Bo OlssonEn serie om Malmö i mitten på 1900-talet av Bo Olsson och Stefan Ersgård.
Publicerad i Arbetet 1999-2000.


 Malmöbilder  Caroli:

  Övrigt:

Stora Kvarngatan - Norregatan

Gulfmacken i hörnan Stora Kvarngatan-Norregatan. Nordéns möbler ligger på Norregatan och precis utanför bilden till vänster ligger Österportsskolan. Den lilla Gulfmacken är nästan vacker med sina vita kolonner och blomsterlådor med pelargonier.
Foto: Åke Jörleby


Av Bo Olsson
Publicerad i Arbetet 31 juli 2000


Våra bilder från det försvunna Caroli har väckt många känslor och minnen hos våra läsare. Vi publicerar några av dem i dag och tyvärr har vi varit tvungna att förkorta några av dem. Vi visar också en vy som en av brevskrivarna efterlyser.
Tommy Eliasson skriver så här:
”Måndagen har blivit högtidsdag. Speciellt tack för att serien kommit på tisdagen då måndagen varit helg. Hoppas ni håller på länge än. Tack även för att ni har skrivit om Caroli City, min pappa hade firma på Grönegatan på 50-talet. Min mormor bodde på Ö Dalgatan, sjäva har vi bott på Fredsgatan där Grönbergs däck fanns.”
Jakob Meijling skickar e-post och skriver att han med stort nöje försnillat drygt en timme på våra webbsidor med gamla Malmöbilder. Jakob skriver vidare:
”Det är lätt att säga att Malmö gjorde bort sig rejält när man skövlade vad som i dag tveklöst skulle ha varit mycket eftertraktade stadsdelar och bostadsområden, men det blir ändå inget annat än efterklokhet. En fråga som däremot är synnerligen intressant, och som jag tyvärr inte hittade i texten på någon av de sidor som jag hann titta på, är: Hur gick detta egentligen till? Hur kom det sig till exempel att man rev av hela kvarter med högkvalitativa och funktionsdugliga hus söder om Triangeln bara för att låta marken ligga öde i nästan tjugo års tid? Vad skulle det vara för ekonomi i detta? Samma fråga kan självfallet ställas om Öster och Värnhem. Det handlar ju inte bara om att charmiga hus och unika miljöer försvunnit, utan i än högre grad om att stora investeringar plötsligt betraktats som ”värdelösa” trots att de var långt ifrån nedslitna.
Hur sorgligt det än kan kännas att betänka vilka möjligheter som har gått förlorade, så är det svårt att komma till någon annan slutsats än att Malmöborna har fått vad de förtjänat. Under alla de årtionden som vandaliseringen av staden pågick så styrdes staden av socialdemokrater, i dubiös allians med bankirer och betongfabrikörer.
Det kanske är för mycket begärt att efterlysa en sådan här problematisering av Malmös 1900-talshistoria i den socialdemokratiska tidningen Arbetet? Frågan är bara när och var det annars skall göras.”

Sorg i sinnet
Ulf Nordström är inne på samma tankegångar som Jakob och skriver:
”Tack för trevlig serie om Malmö. Det är med sorg i sinnet jag ser alla gamla fina hus som försvunnit. Varför ville man inte renovera dessa? Se på alla sockerkartonger till hus som finns i Malmö i dag. Vilka var det som höll i denna förstörelse, det skulle var intressant att få veta. Ett och annat hus var kanske i för dåligt skick för att behålla, men herregud, det är ju massor som försvunnit.”

Lärling på Grönegatan
Sten Grönberg är uppväxt på Grönegatan 36 med kullerstensgård och eget utedass och han skattar sig lycklig att haft förmånen att växa upp på en sådan underbar plats.
Sten skriver också om sin lärlingstid:
”På Grönegatan 30 eller 32 fanns en gång i tiden ett hästtransportföretag och där gick jag som lärling. Det var goa tider när vagnen var lastad och man satt spänt på pallen vid sidan om den barske körgubben i hopp om att någon gång själv få hålla i tyglarna. Färden gick ut genom porten ner mot Östergatan vidare bort mot Bruksgatan för att så småningom hamna nere på godsmatningen bakom Centralstation. Det gamla huset och en del av utlämningsportarna där man lämnade in fraktsedlarna finns kvar. Hoppas vid Gud att man k-märker dessa byggnader.
Det var en lärlingstid som jag än i dag tänker på och något som jag nästan skubbade från skolan för. Det var platsen där det verkligen luktade, platsen där man verkligen fick lära sig att bry som om djur.” Sten gick på Österportsskolan och efterlyser bilder på Stora Kvarngatan och bensinmacken som låg på andra sidan gatan.
Folke Lindberg minns när han körde ut öl för Richters bryggeri under 1950 och 60-talen. En av ölhallarna låg bredvid Solidars mjölkaffär, den vid Rundelsgatan mitt emot kastanjen på Rundeln, och hette Mårtenssons ölhall. Den övertogs av en Gillbrandt och flyttade till Amiralsgatan 85.

Mer från Norregatan

Se även Då och nu
Stora Kvarngatan
Norregatan

Karta över området


En av våra läsare minns sin skoltid på Österportsskolan och efterlyser bilder från Stora Kvarngatan. Här ser vi den norra husraden från Norregatan fram till Stora Trädgårdsgatan fotograferad i mitten av 1960-talet. Husgaveln till höger är Österportsskolan.
Foto: Åke Jörleby
   
© Materialet är skyddat av lagen om upphovsrätt.