Mitt i seklet


mittiseklet.com:
Rättigheter och utförande Bo OlssonEn serie om Malmö i mitten på 1900-talet av Bo Olsson och Stefan Ersgård.
Publicerad i Arbetet 1999-2000.


 Malmöbilder  Caroli:

  Övrigt:

Kastanjeblom betydde tårta till kaffet

Av Stefan Ersgård
Rundelsgatan 1958 eller 1959. Bertil Andersson var då en ung originaltecknare hos Svenska Telegrambyrån och fångade med kameran denna vy från sitt arbetsrum högst uppe i Kontorscentrum på Rundelsgatan 16. Lägg märke till fasaden med pip-reklamen. I bildens högra kant skymtar den berömda kastanjens grenverk. I den låga fastigheten i korsningen med Kattsundsgatan (i bildens nedre kant t v) hade Saab en utställningssalong.
Foto: Bertil Andersson
Rundelsgatan år 2000. Så här ser utsikten efter mer än 40 år. Bilden har tagits genom samma fönster i hörnrummet som tillhör den nutida hyresgästen, sjukgymnasten Agneta Jörud med Kastanjens Sjukgymnastik. Malmöbornas älskade kastanj i Rundelen är borta sedan några år och stadsbilden har som synes genomgått en total förändring.
Foto: Daniel Fresia-Cox
Mitt i seklet väcker minnen hos Bertil Andersson i Löddeköpinge och med hans härliga bild dröjer vi oss kvar i de gamla Caroli-kvarteren i Malmö.
Bertil Andersson var anställd som originaltecknare hos Svenska Telegrambyrån 1958-1969. Annonsbyrån låg i Kontorscentrum vid Rundelsgatan och därifrån tog han sin bild, antingen 1958 eller påföljande år.
Bertil Andersson berättar:
– De tre översta våningarna i huset med adress Rundelsgatan 16 (hörnet av Rundelsgatan-Rundelen mitt emot Sirius-palatset), disponerades då helt eller delvis av AB Svenska Telegrambyrån. Företaget var under sin storhetstid på 1960-talet Sveriges ledande annonsbyrå med bland annat Arbetet på kundlistan.

Från hörnfönstret
– Tillsammans med en jämnårig kollega hade jag till en början min arbetsplats på byråns ateljé högst upp under koppartaket på själva hörnet.
– Jag tog bilden från hörnfönstret mot Rundelen och det är en intressant lite-ovanifrån-bild över kvarteren, som skövlades för att lämna plats för Caroli-komplexet. På den stora brandgaveln till höger fanns då en känd målad reklam-slogan: Rök Masta-pipan.
– Mot det ljusgula husets fasad vid Rundelsgatan avtecknas grenverket från den pampiga kastanjen på lekplatsen nedanför mitt fönster. Kastanjen slog varje år ut i blom vilket föranledde företaget att bjuda på tårta till eftermiddagskaffet, berättar Bertil Andersson.
Tack för utmärkt vy och trevliga minnesord från ett Malmö för inte så länge sedan.
I "Rundelsgatan2" förflyttar vi oss ner på Rundelsgatan för att titta närmare på några av de gamla husen som ses på Bertil Anderssons bild.

   

© Materialet är skyddat av lagen om upphovsrätt.