Mitt i seklet


mittiseklet.com:
Rättigheter och utförande Bo OlssonEn serie om Malmö i mitten på 1900-talet av Bo Olsson och Stefan Ersgård.
Publicerad i Arbetet 1999-2000.


 Malmöbilder  Caroli:

  Övrigt:
Uppifrån Carolikyrkans torn. Diagonalt genom bilden löper Grönegatan. Nere på gatan står ett rugbrød (folkvagnsbuss på danska). Borta i diset skymtar Paulikyrkan.
Foto: Åke Jörleby

Carolikvarter lite grand från ovan

Av Stefan Ersgård

Caroli kyrkas torn var en utmärkt utkiksplats för Åke Jörleby, när han med sin kamera dokumenterade de gamla kvarteren mitt i 1900-talet.
Typografen och fotografen Jörleby hade på den tiden sin arbetsplats på Skånska Dagbladet, och det var därmed nära till de klassiska miljöerna i Malmös kärna.

Från tornet såg han ner i den kluriga korsningen Grönegatan och S:t Tomasgatan/Kattsundsgatan. Det låg en fastighet mitt i Mårtensgatans mynning i Kattsundsgatan. Mårtensgatan hade sin sträckning mellan Kattsundsgatan och Mäster Nilsgatan. Alla spår av denna gata är i dag borta.

Åke Jörleby riktade kameran även mot ett annat väderstreck. Här tittar vi in på de gamla gårdarna bakom bland annat anrika Restaurang Kvarnen på Östergatan 10, som drevs av källarmästare Malte Pålsson.
Restaurangen hade olika klasser och på den enklare lokalens trappa, där ölet kunde flöda, stod en storvuxen och vänlig ordningsvakt som sorterade inkommande gäster.
I fonden skymtar Drottningtorget med den bekanta Werup-fastigheten till vänster.
Njut av vyerna över Malmö för inte så länge sedan.


Här ses korsningen S:t Tomasgatan/Kattsundsgatan och Grönegatan, och från höger ansluter Mårtensgatan. I husen närmast fanns Kafé Linnea.
Foto: Åke Jörleby


Kameran är riktad mot Drottningtorget, som skymtar i bakgrunden. I förgrunden breder Restaurang Kvarnens gård ut sig. Bakom korsvirkeshuset ligger Humlegatan.
Foto: Åke Jörleby© Materialet är skyddat av lagen om upphovsrätt.