Mitt i seklet


mittiseklet.com:
Rättigheter och utförande Bo OlssonEn serie om Malmö i mitten på 1900-talet av Bo Olsson och Stefan Ersgård.
Publicerad i Arbetet 1999-2000.


 Malmöbilder  Caroli:

  Övrigt:
Den fina husraden Östergatan 14-24. Mitt i bilden syns Anna Jönsson Bageri Conditori och Café med sin härliga skylt med guldbokstäver på svart botten. Firman grundades 1895 och hade legat på samma adress i över 60 år. I huset till höger om Anna Jönssons låg Rasmussens sportaffär.
Foto: Åke Jörleby

Motorcyklar och choklad

Av Bo Olsson

Nuvarande Östergatan-Adelgatan-Västergatan finnns omnämnt redan på 1300-talet men då under ett gemensamt namn. Det är inte förrän 1864 gatorna får sina nuvarande namn.

Kvarteret Magnus Smek med adressen Östergatan 14-24 var en livaktig del av gatan. Om vi en dag i början av 1960-talet hade tagit den korta promenaden hade vi passerat en mängd olika verksamheter.
En gammal gulnad faktura från 1955 på barncykeln Stig för 55 kronor.

Om vi startat promenaden vid Caroli kyrka var det först Cykelfabriken Monarks stora affär i korsningen Östergatan-S:t Tomasgatan vi fått syn på. Trots namnet var det inte bara cyklar i sortimentet; man sålde bland annat motorcyklar också. Under hela 1940 och 50-talet var Monark en stor motorcykeltillverkare, ungefär 40 modeller hann man med under åren. "Blue Arrow" var en av de populäraste modellerna. I världens största internationella tillförlitlighetstävling i Wales 1954 ställde Monark upp med åtta "Blue Arrow" och samtliga fick guldmedalj.

Butik för läckergommar
Bredvid låg en välkänd affär för Östers läckergommar, nämligen Tuna choklad. Hade man inte råd kunde man ju alltid njuta av läckerheterna genom de två skyltfönsterna.
Oscar Sundins kontorsmaskiner och kontorsmöbler i nummer 14 sålde och reparerade Hermes skrivmaskiner. En liten trång affär med en ännu mindre verkstad bakom butiken. Snett över gatan låg en av konkurrenterna. Det var Åtvidaberg med sin utställningslokal.
I nummer 16 låg en riktig pärla om man gillade goda bakverk och mysiga cafeér; Anna Jönsson Bageri Conditori och Café.
I nummer arton sålde AB Rudolf Rasmussens sportaffär Crescent cyklar. Konkurrensen i kvarteret var det inget fel på. När grannen Mattsons Järn stängde övertog Rasmussen lokalerna och fyllde hela huset. I källaren hade man sin verkstad.

Här låg Varuhuset
I nummer 20 låg en klädesaffär med det korta talande namnet Varuhuset.
Innan vi kommer fram till Mäster Nilsgatan har vi passerat Gardinbolaget och Ahlgrens frukthandel i nummer 24.
Alla husen revs i slutet av 1960-talet i samband med skövlingen av Caroli-kvarteren. S:t Tomasgatan bytte namn till Kattsundsgatan och breddades liksom Mäster Nilsgatan för att ge plats för den ständigt ökande biltrafiken.

Se även Då och nu...


I korsningen S:t Tomasgatan-Östergatan låg det vackra huset med mansardtak, glaserat taktegel och utsmyckad gavel. Här hade Cykelfabriken Monark sin stora affär. I samma hus låg också Tuna choklad. Bilden är tagen i början av 1960-talet.
Foto: Åke Jörleby


Gatan till höger är den numera betydligt bredare Mäster Nilsgatan. Huset som skymtar i högerkanten finns fortfarande kvar. I första huset till höger ligger Gardinbolaget och Ahlgrens frukthandel.
Foto: Åke Jörleby
   

© Materialet är skyddat av lagen om upphovsrätt.