Mitt i seklet


mittiseklet.com:
Rättigheter och utförande Bo OlssonEn serie om Malmö i mitten på 1900-talet av Bo Olsson och Stefan Ersgård.
Publicerad i Arbetet 1999-2000.


 Malmöbilder  Caroli:

  Övrigt:
En härlig vinterbild från mitten av 1960-talet. Här syns korsningen Grönegatan-Humlegatan. Det är Humlegatan som går upp till höger i bilden. Rakt fram sticker tornet från Caroli kyrka upp. Till vänster böjer den äldsta delen av Grönegatan svagt av i riktning mot Kattsundsgatan. Den enda byggnad som finns kvar är Caroli kyrka. Till höger fortsätter Grönegatan och denna del av gatan finns kvar, dock med nybyggda hus. Gatan snett uppåt till höger är Humlegatan.
Foto: Åke Jörleby


Slakten på en levande stadsdel

Av Bo Olsson

Grönegatan är en av Malmös äldsta gator och var från början en kreatursstig som ledde ut ur staden. Redan på slutet av 1400-talet finns den omnämnd som "thet gröne straede".
När gatan förlängdes döps den nya sträckningen till Nya Grönegatan. 1945 försvinner tillägget nya och hela sträckningen heter Grönegatan. När det nya Carolikvarteret byggs försvinner den äldsta delen av gatan helt.

Livaktiga kvarter
I de gamla kvarteren bodde det till övervägande del arbetare och läser man i en gammal adresskalender från mitten av 1950-talet förekommer en rad numera försvunna yrken. Vad sägs om silverpolerare, fartygsvakt, gördelmakare och kolportör.
Inne på bakgårdarna huserade hantverkare och småindustrier, och de gamla kvarteren levde i allra högsta grad. Gatan började vid Kattsundsgatan och gick sedan i en svag böj ner till korsningen av Humlegatan och det är denna del som har försvunnit.


Läsarkommnetar:

Sten är uppväxt på Grönegatan 36 med kullerstensgård och eget utedass och han skattar sig lycklig att haft förmånen att växa upp på en sådan underbar plats.
Sten skriver också om sin lärlingstid:
”På Grönegatan 30 eller 32 fanns en gång i tiden ett hästtransportföretag och där gick jag som lärling. Det var goa tider när vagnen var lastad och man satt spänt på pallen vid sidan om den barske körgubben i hopp om att någon gång själv få hålla i tyglarna. Färden gick ut genom porten ner mot Östergatan vidare bort mot Bruksgatan för att så småningom hamna nere på godsmatningen bakom Centralstation. Det gamla huset och en del av utlämningsportarna där man lämnade in fraktsedlarna finns kvar. Hoppas vid Gud att man k-märker dessa byggnader.
Det var en lärlingstid som jag än i dag tänker på och något som jag nästan skubbade från skolan för. Det var platsen där det verkligen luktade, platsen där man verkligen fick lära sig att bry sig om djur.”
Reds anm: På Grönegatan 32 hade Malmö Transport & Flyttningsbyrå sina stallar.

Se även Då och nu...

Här har vi kommit en bit upp mot Kattsundsgatan och Caroli kyrka skymtar i diset till höger. Det är i mitten av 1960-talet och till vänster syns några avrivna tomter. I slutet av gatan till höger syns Kafé Linnea.

Foto: Åke Jörleby

Tydligare än så här kan väl skövlingen av Caroli inte ilustreras. Det enda som finns kvar av Grönegatan är gatubeläggningen. Betonglådan till vänster visar verkligen på vilken total avsaknad av känsla för staden man hade.
Foto: Åke Jörleby
   

© Materialet är skyddat av lagen om upphovsrätt.