Mitt i seklet


mittiseklet.com:
Rättigheter och utförande Bo OlssonEn serie om Malmö i mitten på 1900-talet av Bo Olsson och Stefan Ersgård.
Publicerad i Arbetet 1999-2000.


 Malmöbilder  Caroli:

  Övrigt:
Av Stefan Ersgård
Rosentorp en idyll som försvann
Margit Olsson fyller 90 år i år. Hon minns åren i bostadshuset Rosentorp.
Foto: P-O Stoltz
Trelleborgsvägen i Malmö är den gamla utfarten söderut. Strax efter Dalaplan finns än i dag spår av storhetstiden som industristad med Malmö Strumpfabriks komplex och på motsatta sidan ligger de gamla och vackra industribyggnader, som numera bildar köpcentrat Mobilia.

Granne med Strumpan låg ett bostadshus med det idylliska namnet Rosentorp. Denna fastighet, som revs strax efter 1900-talets mitt, var en gång älskad hemtrakt för många malmöfamiljer.
Men fortfarande lever minnena starkt av Rosentorp på tomten, där El Giganten finns i dag.
Margit Olsson, född 1910, var ett av de barn, som växte upp vid Trelleborgsvägen. Hon flyttade till området år 1916 tillsammans med sina föräldrar Linnea och Oskar Svensson. 1922 utökades familjen med lillebror Stig.

Återvände
En dag i slutet av 1960-talet, fastigheten var då igenbommad och stadd i förfall, återvände Margit i sällskap med sin make Lennart för att minnas det förflutna i kvarteren vid Trelleborgsvägen, Finlandsgatan och Estlandsgatan.
Hennes son Bengt fotograferade den gången sina föräldrar utanför husets entré. Nu förmedlar hans bilder från Margits familjealbum något av den stämning som en gång rådde i området. Dessutom är de intressanta dokument från den period i förra seklet, när många miljöer i Malmö utraderades.
Margits far var skomakare och arbetade på Malmö Läderfabrik. Efter arbetsdagen gick Oskar Svensson upp på vinden till sin verkstad, där han reparerade hyresgästers och vänners skor.
Mor Linnea skötte hushållet, men förvärvsarbetade också som städerska bland annat på sin makes arbetsplats.

Flyttade till eget hus
1927 flyttade familjen Svensson till eget hus i Kulladal, där Margit bodde fram till giftermålet med sin Lennart. Han var cykelreparatör och ägde i många år en cykel-och sportaffär på Lönngatan.
Margit är nu 89 år och i sin trivsamma lägenhet i Kulladal tänker hon ofta på människorna som levde i hennes närhet.
– Jag och min familj bodde på fjärde våningen i 1 rum och kök och hyran var 30 kronor i månaden. I huset låg Svenssons mjölk- och speceriaffär. Sonen, som hjälpte till i affären, kallades Hökar-Kalle.
– Jag minns med glädje åren i Rosentorp och framför allt familjen Licke med barnen Allan, Bertil, Stina samt katten Lo. Där bodde också familjerna Giertz, Lundin, Gustafsson, Brostedt och så Anna Björkman. Anna var jämnårig med mig.
– Husets värd hette Dunér och han hade tre barn; Margit, Hans och Ebbe. Jag tänker ofta på dem alla och undrar hur det gick i livet.
Margit Olsson binder samman olika epoker i ett avsnitt av Malmös historia. I centrum för hennes tankar står Rosentorp som fortfarande levde mitt i seklet.

I Rosentorp levde många familjer och i bottenvåningen fanns butikerna. Margits hem fanns högst upp i huset (tredje fönsterparet f v). Här står hon i mitten av 1960-talet tillsammans med sin make Lennart framför sonen Bengts kamera.
Foto: Bengt Olsson
Här mellan Trelleborgsvägen och Fosievägen låg för många år sedan det Rosentorp, som var Margit Olssons hem. Så här ser området ut i dag från Trelleborgsvägen.
Foto: P-O Stoltz
   

© Materialet är skyddat av lagen om upphovsrätt.