Mitt i seklet


mittiseklet.com:
Rättigheter och utförande Bo Olsson



En serie om Malmö i mitten på 1900-talet av Bo Olsson och Stefan Ersgård.
Publicerad i Arbetet 1999-2000.


 Malmöbilder



  Caroli:

  Övrigt:
Mitt i det som på 1930-talet var spårvagnsspår står Inga-Lisa Tagesson Malmquist på barndomens adress Bergsgatan 20.
Foto: Daniel Fresia-Cox

Av Lena Danielsson

Bergsgatan 20 en idyll med små hus

Det kom ett brev på posten med bilder som fyllde en mycket gammal lucka i Arbetets bildarkiv. En av bilderna visar ett lågt tegelhus som vänder gaveln mot gatan. Adressen är Bergsgatan 20, Arbetets nuvarande adress.
– Där är jag född, säger Inga-Lisa Tagesson Malmquist, som skickat bilderna.

Till Bergsgatan 20 flyttade Inga-Lisas föräldrar August och Ingrid Tagesson 1916 och där bodde de i 22 år, tills huset skulle rivas. Det skulle lämna plats åt Arbetets ”moderna tidningspalats”, presenterat i tidningen under stora rubriker den 31 mars 1938.
Bilden är tagen inför familjen Tagessons flytt 1938. Troligen i mars, säger Inga-Lisa.
– Man kan se att gardinerna är nertagna från fönstren.

Fem barn
Vid det laget hade familjen utökats med fem barn och Inga-Lisa, som är född 1928, tillbringade hela sin uppväxt i huset på Bergsgatan 20. Två rum och kök och en liten förstuga fanns det. Och så ett rum på vindsgaveln, som bara användes om det kom gäster.
Hon minns gården innanför porten. Stor och fantastisk att leka på. Där fanns en massa spännande byggnader. Och hästar.
– Det fanns stall och selkammare, vagnsskjul och hackelsebod för hästarnas mat. Och ett garage för Müllers privatchaufför.
Huset var en tjänstebostad, Inga-Lisas far var anställd som kusk hos byggmästare CL Müller och senare hos hans dotter Elsa von Platen.
Det hade sina poänger för den som var barn. Familjerna Müller och von Platen ägde bland mycket annat Jägersro och Hipp och Inga-Lisa minns med förtjusning hur hon och hennes syskon fick hänga med när fadern harvade banorna mellan loppen på Jägersro. För att inte tala om fribiljetterna på Hipp.
– Det var något alldeles särskilt, säger hon.
Men hon minns också hur märkligt hennes mamma betedde sig när von Platens dök upp i något ärende.
– Hon neg för dem. Hon neg så djupt att hon nästan låg på marken.
Eller hur herrskapet ville försäkra sig om att det röstades rätt på Bergsgatan 20: ”Nu vet ni väl att ni ska rösta på högern?”
– Nä usch, säger Inga-Lisa.
Hon brukade få följa med modern till von Platens kontor på Kalendegatan för att hämta ut faderns lön, tio kronor i veckan.
– På hemvägen brukade vi handla hos Erik Lundblad, en stor och fin speceriaffär som låg i hörnet av Möllevångsgatan och Södra Förstadsgatan. Man kunde handla mycket mat för tio kronor den gången, säger Inga-Lisa, som blev så inspirerad hos Lundblads att hon bestämde sig för att ägna livet åt att stå i affär.
– Och det har jag också gjort.

Korven delades i sju bitar
Mer matinspiration fanns på gården hemmavid. En korvgubbe hade hyrt in sig i ett skjul i hörnet mot Barkgatan där han fällde ut en lucka i planket mot gatan. Han sålde korv för 25 öre styck.
– Ibland köpte far en korv åt oss. Den delades i sju bitar på köksbordet. Vilken korv det var!
Frågan är dock om inte mjölkaffären mittemot nuvarande Kulturbolaget – som då hyste Gislaveds gummiaffär – höll barnen Tagesson med den största delikatessen.
– Ischoklad. Fröken Perssons istoppar, suckar Inga-Lisa medan blicken försvinner i fjärran. Och så minns hon Mazettidoften från fabriken tvärs över gatan, aromen som ackompanjerat hela hennes barndom.
– Mmm. Chokladdoften…


Så här såg Bergsgatan 20 ut 1940. Arbetets hus ritades av Carl-Axel Stoltz, som senare blev Malmös stadsarkitekt. Det glasade trapphuset är numera borta.



Huset på Bergsgatan 20 våren 1938, kort innan det revs. Längre ner på gatan syns ABF:s hus, som också jämnades med marken. På platsen byggdes Arbetets nya tidningshus, som var inflyttningsklart 1940.


Familjen Tagesson 1928 framför den lilla trädgården innanför planket på Bergsgatan 20. Portarna leder till garage, stall, selbod och vagnsskjul. Femåriga Inga-Lisa står längst fram.

August Tagesson och sonen Bertil 1934 på väg ut från gården på Bergsgatan 20 för att harva banorna på Jägersro.
   

© Materialet är skyddat av lagen om upphovsrätt.