Mitt i seklet


mittiseklet.com:
Rättigheter och utförande Bo Olsson



En serie om Malmö i mitten på 1900-talet av Bo Olsson och Stefan Ersgård.
Publicerad i Arbetet 1999-2000.


 Malmöbilder



  Caroli:

  Övrigt:
Den här bilden är tagen under 1940-talet och alla bänkarna på parkett är bortplockade. Men annars är ingenting förändrat sedan stängningen. De billigaste platserna fanns längst upp på tredje raden. Här satt publiken på enkla bänkar och ibland fick man stå upp för att kunna se ordentligt. Till höger ser man de enskilda logerna och två till fanns på andra sidan salongen.
Foto: Otto Ohm

Av Bo Olsson
6 mars 2000


Här spelades teater redan 1809

Sveriges äldsta offentliga teater revs 1961

Exteriören fotograferad under 1940-talet. Teatern låg i den vänstra delen av huset, gränsen gick vid indragningen precis till vänster om portalen.
Foto: Otto Ohm
I november 1961 började man i Malmö riva Sveriges äldsta offentliga teater. Visserligen var Drottningholmsteatern 43 år äldre men den var från början enbart avsedd att användas av hovet.

Det var den 16 oktober 1809 som Malmö Teater invigdes med pompa och ståt. Personal från Kungliga Operan i Stockholm framförde "Prolog med sång och baletter" och som andra program visades ett franskt drama som hette "Äktenskapsskillnader".

Ett större sällskap med Tegnér i spetsen anlände från Lund och hela Malmös societet var givetvis närvarande. Förhoppningsvis väl påklädda för någon värme fanns inte förrän 1863 när kaminer installerades.

Granne med Stadt Hamburg
Granne med teatern låg värdshuset Stadt Hamburg så det var välförsett både för kropp och själ i huset vid Gustav Adolfs torg.
Under säsongen som varade 8-9 månader bjöds det teater praktiskt taget varje dag. Det var bara under korta tidsperioder man hade en fast egen ensemble.
Ägaren hyrde ut lokalen till olika resande teatersällskap, men även andra typer av evenemang förekom. Man använde lokalen för maskerader och konserter och uppträdanden av lindansare och illusionister.

Brottning och boxning
Till de mera udda inslagen hörde brottning och Sveriges första boxningstävling som hölls här den 30 april 1893.
Den danske kompositören H C Lumbye var över med sin orkester från Köpenhamn och den omåttligt populära Champagengaloppen har säkert ljudit på Malmö Teater framförd av kompositören sjäv. Men det var teater som var huvudsaken och Malmöborna fick här kontakt med både dramer, komedier, operetter och opera. Man spelade Shakespeare, Strindberg, Brecht och Oscar Wilde.

Många gästspelade

Det är december 1961 och grävskopan äter sig in i Malmö Teater. Det blev trångt på Stora Nygatan när rivningen pågick och det är knappt 1:ans spårvagn kommer förbi. Julskyltningen hos BeKå pågår för fullt.
Foto: Åke Jörleby
De flesta svenska skådespelare gjorde någon gång ett gästspel på Malmö Teater.
Gösta Ekman spelade Hamlet, Jussi Björling sjöng i Trollflöjten och Naima Wifstrand spelade i Tolvskillingsoperan. Man hade även gästspel av kända revysällskap och både Ernst Rolf och Karl Gerhard återkom år efter år. Listan på skådespelare och skådespel kan fylla många sidor, det förstår man vid en titt på ett enstaka spelår: säsongen 1929-1930 spelades inte mindre än 17 komedier och 11 dramer.
1868 och 1909 genomfördes omfattande renoveringar men sedan behöll teatern i stort sett sitt utseende fram till rivningen. Efter ombyggnaden 1868 fanns det 669 platser i salongen och några av dessa var ståplatser. En stor förändring skedde i huset vid Gustav Adolfs torg i början av 1927. Då såldes den delen av huset där Stadt Hamburg låg till Herluw Påhlsson. Restaurangen stängde senare under året och BeKå öppnade beklädnadsaffär i lokalerna.

Blev svårare
Efterhand blev det svårare att fylla teatern, de resande teatersällskapen minskade i antal och vid stora dyra uppsättningar var teatern för liten.
Den 21 maj 1938 var den sista teaterföreställningen på Malmö Teater och det var Malmö Amatörteaterklubb som spelade Oscar Wildes "Mister Ernest". Teaterverksamheten flyttades sedan några år till Hipp där man huserade fram till Stadsteaterns invigning 1944.

Tanken levde kvar
Men tanken på att återigen spela teater vid Gustav Adolfs torg levde kvar under 1950-talet och bland annat var Ingmar Bergman och inspekterade lokalerna som BeKå då använde som lager. Allhems förlag gav 1954 ut ett praktverk om Malmö som hette "Malmö ett bildverk" och Bertil Widerberg skrev: "Nu tio år efter nya stadsteaterns invigning börjar publiken längta tillbaka till trivseln och intimiteten kring den gamla scenen - och kanske är det ännu inte för sent att väcka den till liv igen.
Interiören finns fortfarande tämligen intakt behållen. Från de gustavianska raderna tittar man numera ner på magasinerade damkläder."
Men någon nyöppning blev det inte och 1961 revs hela härligheten när BeKå skulle utöka sin verksamhet. 1973 köptes huset av Hennes & Mauritz.

Bara fasaden kvar
Det enda som återstår är fasaden ut mot torget. Av interiören finns inte mycket sparat: en loge finns på Johannamuséet i Skurup och några bänkar från parkett finns på Scen- och Manegemuséet i Malmö.

Till hjälp vid faktainsamlandet har vi haft Lennart Holmgren, Föreningen Scen- och Manegemuseum.

Fotnot: En utförlig beskrivning av verksamheten på Malmö Teater finns i boken "I väntan på en Stadsteater" skriven av Otto Groothoff. Boken finns att köpa på Scen- och Manegemuséet i Malmö (Kalendegatan 5).


Här är teatern i full funktion med sätena kvar på parkett.
Foto: Otto Ohm

   

© Materialet är skyddat av lagen om upphovsrätt.