Mitt i seklet


mittiseklet.com:
Rättigheter och utförande Bo OlssonEn serie om Malmö i mitten på 1900-talet av Bo Olsson och Stefan Ersgård.
Publicerad i Arbetet 1999-2000.


 Malmöbilder  Caroli:

  Övrigt:
På bilden tagen 1961 syns tydligt hela raden av affärer som låg i huset i korsningen Södergatan-Per Weijersgatan. Till höger syns gången som ledde till Capitol. Spårvagnen har slutat att gå längs Södergatan och spåren är igenfyllda.


Södergatan - Per Weijersgatan

Bilder som förbryllade våra läsare

Av Bo Olsson
Publicerad i Arbetet 28 februari 2000


Här syns den vackra kortsidan mot Per Weijersgatan. Till höger i bilden är sopbilen på väg på sin runda.
När vi publicerade bilder från Per Weijersgatan ställde vi till det för några av våra minnesgoda läsare. Det är bilden som är tagen från Södergatan som har förvirrat.

Ingrid Björklund i Stockamöllan skriver att bildbeviset är övertygande, men själv kommer hon inte ihåg att Tempo haft affär i huset. Hon arbetade själv i Ohlson juniors porslinsaffär året 1955 och den låg just här.
Ingegerd Carlsson i Malmö har skickat ett brev som i utdrag lyder så här:
”På hörnet Per Weijersgatan - Södergatan låg den fina porslinsaffären Ohlson junior. Jag började arbeta där 1937 som affärselev och slutade 1954. Affären flyttade sedermera till Stora Nygatan och Kronprinstorget. När den stängde för gott vet jag inte, men den firade hundraårsjubileum 1966. Affären grundades 1866 på Gustav Adolf torg där nuvarande Tryggs hus ligger och enligt uppgift kallades den då ”Pott-Olle”. I fastigheten på Södergatan låg även Juvelerare Sjögren & Komstadius, Södergatans Fruktaffär och på övre plan låg en frisörsalong som jag tyvärr tappat namnet på. Hur kunde de bygga något så fruktansvärt fult som nuvarande Åhlens hus?”

Frisör Agelin
På våra bilder kan man läsa att frisörsalongen på andra våningen heter Agelins. Till höger syns också portalen och gången som gick genom grannhuset och ledde ut till Capitol som låg på baksidan mot Hjulhamnsgatan. På Capitol visas ”Nürnbergsprocessen” och ”Sista duellen”.
Gräver vi oss neråt i historien ser vi att 1964 har Ohlson junior bytt adress. Tempo som låg på Södergatan 15, precis bredvid gången till Capitol, behövde mer plats och tog tillfälligt över Södergatan 17 innan man uppförde sitt nybygge.
I gamla brandförsäkringsbrev ser vi att det sker en ombyggnad av huset 1881 och att det är Ohlson junior som står för denna.

Se även Då och nu

Delförstoringar
   


© Materialet är skyddat av lagen om upphovsrätt.