Mitt i seklet


mittiseklet.com:
Rättigheter och utförande Bo OlssonEn serie om Malmö i mitten på 1900-talet av Bo Olsson och Stefan Ersgård.
Publicerad i Arbetet 1999-2000.


 Malmöbilder  Caroli:

  Övrigt:
Scala var Malmös minsta biograf och låg på Stora Nygatan 37 i Wesselshuset. Ingången var ungefär där ingången till nuvarande Hotell S:t Jörgen ligger. Mitt över gatan låg Florins Järnhandel. Bilarna har ännu inte helt erövrat gatorna och man kunde parkera cykeln i rännstenen. Det var enkelt för man behövde bara lägga den ena trampan mot rännstenskanten. Och låsa behövde man inte heller!
Foto: Åke Jörleby

Biografstaden Malmö då och nu

Av Bo Olsson
31 januari 2000


Att få sjunka ner i en biograffåtölj och känna förväntningarna när ljuset släcks ner och ridån glider åt sidan har varit ett populärt nöje för Malmöborna ända sedan början på seklet. Under 1940 och 1950-talen var biobesöken flest, sedan tog TV över en stor del av publiken.

1959 fanns det hela 18 biografer spridda över hela stan.
En av Malmös första biografer var Metropol och den finns fortfarande kvar på samma plats (detta gäller inte 2011 för där biografen tidigare låg ligger sedan några år Akademibokhandeln). När den öppnade i september 1907 var det under namnet Malmö Biografteater, men namnet byttes redan i februari 1908 till Stora Biografteatern. Metropol fick sitt nuvarande namn i slutet på 1913 sedan biokungen Jens Edvard Kock köpt lokalerna och gjort en större ombyggnad. Nu rymde salongen hela 658 platser. Sedan dess har flera ombyggnader skett, men den märkligaste var när man 1962 river delar av kvarteret men sparar själva biosalongskroppen och sedan bygger upp det nuvarande Södertull runtomkring.

Har försvunnit
Två biografer som har försvunnit är Capitol och Scala. Capitol var med sina 723 platser Malmös näst största biograf när den invigdes 29 oktober 1934. Första filmen var en riktig publikfriare nämligen ”Flickorna från Gamla stan” med den då omåttligt populäre Edvard Persson. Många har nog njutit av den vackra ridån med en halvnaken Fru Filmia som låg utsträckt och blickade in i en spegel. Ridån var gjord av Gunnar Torhamn som kanske är mer känd för sina altartavlor och väggmålningar. Sista filmen man visade var ”Operation brudar” med Jack Lemmon och den 8 november 1964 gick den sista föreställningen.
Om Capitol var bland de största så var Scala med sina 151 platser Malmös minsta bio. Non-stop på eftermiddagarna och vilda västernfilmer var Scalas signum. Scala öppnade redan 1905 i S:t Jörgens passage på Södergatan 26, men flyttade 1936 till Stora Nygatan. Gamla Scala bytte namn till Crab och man fortsatte visa film i lokalerna fram till januari 1960. Scala på sin nya adress fanns kvar lite längre men när Wesselshuset skulle rivas fick man slå igen. Den sista filmen var ”Jeftys bar” med Richard Widmark som kördes sista gången den 13 juni 1961.

Alla faktauppgifter till artikeln har vi fått från Uffe Stauslunds bok "Bio i Malmö".

På Då och nu finns en sida med Capitol, en med Scala och en med Metropol.Metropol på Södra Tullgatan var en av Malmös äldsta biografer. 1943 genomgick den en av sina många ombyggnader och fick då det utseende den har på bilden med den utskjutande baldakinen. På bioaffischen kan man se att det är ”FBI slår till” med James Stewart och Vera Miles som visas. Det utlovas rafflande show och starka knalleffekter.
Foto: Åke Jörleby


Capitol låg på vad som nu är parkeringsplatsen bakom Åhlens (parkeringsplatsen är numera bebyggd). Det var en något undanskymd plats och man måste antingen gå in via Hjulhamnsgatan eller genom en gång från Södergatan. Man kom ut mellan Palladiumhuset och det gröna KåKå-huset till höger i bilden. KåKå-husets framsida är längs Per Weijersgatan. Det enda hus som finns kvar är det gråbruna Palladiumhuset.
Foto: Åke Jörleby
   

© Materialet är skyddat av lagen om upphovsrätt.