Mitt i seklet


mittiseklet.com:
Rättigheter och utförande Bo Olsson


Mitt i seklet

Sista tåget till Falsterbo


Absolut sista tåget från Södervärn till Falsterbo avgår söndag 22 augusti 21.35. Kurt Carlsson vinkar av lokförare Knut Törnqvist och eldare Lennart Svensson. 23.15 avgick man från Falsterbo men var kraftigt försenade och var inte inne i Malmö förrän närmare ett.Lokförare P G Larsson tänder gaslamporna inför avgången från Södervärn.
I Vellinge blev det tågmöte.


Flaggorna vajade på halv stång och trots stoj och fest var stämningen dämpad när de sista tågen mellan Södervärn och Falsterbo gick. Söndagen den 22 augusti 1971 var det definitivt slut på tågresandet. Dagen till ära hade det gamla badtåget satts i trafik och ångan pustade och ångvisslan tjöt för att glädja alla som ville banda ljuden från SJ:s paradlok J 1393. Det var samma lok som sex år tidigare avslutade epoken med de ordinarie badtågen.

Badtåget avgår
Redan 9.50 avgick den ordinarie rälsbussen men intresset var givetvis riktat mot ångloket som skall avgå 10.10. Tågmästare Tage Dersell räknar med ett passagerartal på minst 800 när tåget når slutstationen. Inne i villaträdgårdarna i Sofielund och överallt längs banan står folk och föraren P G Larsson och eldare Yngve Persson vinkar och vinkar. Yngve Persson som började elda ånglok för 24 år sedan öppnar luckan och skyfflar in kol. P G Larsson kör ivanliga fall expresståg men tycker att det är mer levande med ånglok. Första stopp blir Tygelsjö där SJ:s musikkår hoppar ur godsfinkan och börjar spela på perrongen. I Vellinge säljer Lions och Posten vykort med sistadagsstämplar och postvagnens brevlåda blir snabbt full. Musikkåren konserterar, det stånkande ekipaget fotograferas och det ges signal för avgång. Man får lite problem med den mötande ordinarie rälsbussen innan det överfulla tåget kan snart ge sig iväg.

Kaos i Falsterbo
Man passerar klaffbron i Höllviken och golfbanan och väl framme i Falsterbo är det rena kaoset, minst 1500 personer finns i och runt tåget. Stinsen Stig Mårtensson fotograferas av alla och något försenat kan han vinka av det ordinarie tåget 12.27. Ångtåget är tillbaka på Södervärn vid 17-tiden och därmed har det sista badtåget gått. Senare på kvällen körs en extra avslutningstur.


Överallt på banan var det fullt med folk. I Vellinge möttes den ordinarie rälsbussen med badtåget.


I Vellinge fick brankåren rycka ut och fylla på vatten.


Falsterbos stins Stig Mårtensson ger klarsignal för en försenad rälsbuss.


© Materialet är skyddat av lagen om upphovsrätt.