Mitt i seklet


mittiseklet.com:
Rättigheter och utförande Bo Olsson
Mitt i seklet

Blandat

I slutet av 50-talet tillbringade jag varje år några sommarveckor i Sandåkra, en liten by - då med affär och järnvägsstation - belägen strax söder om Hässleholm. Släktingar till mig hyrde andra våningen i Anton och Gerdas hus. På andra sidan av den lilla grusvägen som slingrade sig genom byn, låg Lundgrens affär.

Det var mitt äventyrsland med ett pärlband av upplevelser. Det bästa var att dagarna nästan alltid förlöpte, förutom måltiderna, helt utan inblandning av vuxna. Vilken frihet!
Här är några korta minnen från mina fantastiska somrar i Sandåkra.

Teckning: Maja Henning


Klart jag skulle bli stins när jag blev stor!

Av Bo Olsson

På hållplatsen i Sandåkra fanns det en ganska lång perrong på sidan som vette mot byn. Här steg jag av när jag kom med tåget från Malmö. Det lilla stationshuset låg på motsatta sidan och var ett litet gulmålat trähus. Härinne härskade en kvinnlig stationsinspektör - Anna-Lisa Sandahl . Av henne kunde man köpa biljetter och pollettera gods, och det var hon som vinkade av tågen och skötte bommar och semaforer via några sinnrika vevar.

Huset fungerade också som väntsal – en väldigt liten sådan. En del av stationsinspektörens lön utgick i form av gratis boende i ett stort rött trähus som låg en bit bakom stationen. Hon hade två barn vars kusiner var i min ålder och som jag brukade leka med. Vi var ofta vid stationen när något av dagens tåg gjorde uppehåll i Sandåkra.
Folk steg av och på, gods langades ut från godsvagnen och folk stod en liten stund och pratade på perrongen. Då och då var byns handelsman där med sin kärra och hämtade varor. En stunds liv och rörelse, sedan blåste stinsen i sin visselpipa, tågsättet startade långsamt och var snart borta. Så blev det tyst och öde på perrongen tills nästa tåg kom.

Det hela var mycket spännande och visslandet, viftandet med spaden och vevandet imponerade stort på mig. När det stora tågsättet sakta gled iväg kändes det som stationsinspektör var ett givet framtida yrkesval.

 

© Materialet är skyddat av lagen om upphovsrätt.