Mitt i seklet


mittiseklet.com:
Rättigheter och utförande Bo Olsson
Mitt i seklet

Blandat

I slutet av 50-talet tillbringade jag varje år några sommarveckor i Sandåkra, en liten by - då med affär och järnvägsstation - belägen strax söder om Hässleholm. Släktingar till mig hyrde andra våningen i Anton och Gerdas hus. På andra sidan av den lilla grusvägen som slingrade sig genom byn, låg Lundgrens affär.

Det var mitt äventyrsland med ett pärlband av upplevelser. Det bästa var att dagarna nästan alltid förlöpte, förutom måltiderna, helt utan inblandning av vuxna. Vilken frihet!
Här är några korta minnen från mina fantastiska somrar i Sandåkra.

Teckning: Maja Henning


Koskitshoppning

Av Bo Olsson

Från huset vi bodde i hade vi utsikt over en stor äng där det gick kor och betade. Jag och mina två kamrater sprang ofta omkring bland korna. Det var spännande att försöka få lite fart på de stora kolugna, idisslande djuren.
Vi roade oss dock mest med komockorna som det fanns massor av på ängen. När mockorna hade torkat och fått ett hårt lock kunde man stampa på dem så det sprutade åt alla håll. En viss skicklighet krävdes! Trampade vi för hårt var det risk att locket sprack och då var det inte så kul, men var man å andra sidan för mesig så hände ingenting.
Då var det mindre riskabelt att sitta på huk och betrakta djurlivet i de stora blafforna. Det enda som störde oss var de stora hästflugorna som bet oss på våra bara ben och armar.

 

© Materialet är skyddat av lagen om upphovsrätt.