Mitt i seklet


mittiseklet.com:
Rättigheter och utförande Bo Olsson
Mitt i seklet

Blandat

I slutet av 50-talet tillbringade jag varje år några sommarveckor i Sandåkra, en liten by - då med affär och järnvägsstation - belägen strax söder om Hässleholm. Släktingar till mig hyrde andra våningen i Anton och Gerdas hus. På andra sidan av den lilla grusvägen som slingrade sig genom byn, låg Lundgrens affär.

Det var mitt äventyrsland med ett pärlband av upplevelser. Det bästa var att dagarna nästan alltid förlöpte, förutom måltiderna, helt utan inblandning av vuxna. Vilken frihet!
Här är några korta minnen från mina fantastiska somrar i Sandåkra.

Teckning: Maja Henning


Fiskafänge i sågverksdammen

Av Bo Olsson

Den lilla ån som rann strax utanför byn använde vi både för fiske och bad. När vi skulle fiska var det oftast i dammen vid sågverket som vi kastade ut våra metrevar.
För att ta oss dit fick vi kravla ner längs sluttningen vid stickspårsbron och sedan följa åbrinken några hundra meter. Här fanns ingen stig och växtligheten var frodig med lokor, kaveldun, nässlor och högt gräs. Här var gott om grodor och fåglar och jag kände mig som Sten Bergman på upptäcksfärd i någon främmande djungel (i radion hade jag hört Sten Bergman berätta om sina fantastiska upptäcksresor).

Våra fiskeredskap var enkla och egentillverkade med en något så när rak pinne, en bit nylonlina och en krok. Någon visste en bra maskplats och vi fyllde en plåtburk. Att sätta masken på kroken fyllde mig alltid med dåligt samvete över den stackars masken. En känsla som jag dock förstod att dölja för de andra.
Trots dålig fiskelycka – jag tror att jag fick napp en gång – var vårt tålamod stort. Kanske berodde det på att den lilla dammen och vägen dit fick oss att känna det som om vi befann oss i vår egen lilla värld. Det var alldeles tyst, vi var omgivna av frodig grönska, svalorna svirrade förbi över vattenytan och någon gång fick vi se häger. En fisk plaskade då och då i vattenytan och fick vårt hopp om napp att hållas vid liv.
På andra sidan dammen låg det faluröda sågverket men därifrån varken såg eller hörde vi något, det kändes som vår egna hemliga plats.

Stolt fiskare.
 

© Materialet är skyddat av lagen om upphovsrätt.