|
 |
|
Thora Hallager |
|
Det Kongelige Bibliotek/
fotohistorie.com |
Ibland kan det vara extra roligt att gräva djupare i ett fotografis historia. I ett album satt ett gulnat
slitet foto på en okänd ung kvinna. På baksidan satt en liten lapp där det framgick att bilden var tagen i Köpenhamn av fotograf Thora Hallager. Nu var nyfikenheten väckt!
En av Danmarks första kvinnliga fotografer
Ganska snart visade det sig att Thora Hallager var en av Danmarks första kvinnliga fotografer och hon arbetade som fotograf från omkring 1850, innan hon startade egen verksamhet 1857. Hennes första ateljé låg på Vesterbrogade. Hon flyttade sedan vidare till Pilestræde och senare till Lille Kongensgade vid Kongens Nytorv.
H. C. Andersen bodde under några perioder inhyst hos Thora, åren 1866-1869 på Lille Kongensgade och igen 1871-1873 i Nyhavn. Hon har också tagit en av de mest kända bilderna på författaren.
Från fattighuset i Ullstorp till Köpenhamn
Hur är det då med den unga kvinnan på det gulnade fotot? Det var dyrt att gå till fotografen på den här tiden, så kanske är det någon med anknytning till en välbärgad dansk familj?
Nej, tvärtom skulle det visa sig! Marna föddes 1835 i Ullstorp vid Tomelilla och när hon var två år flyttade familjen in på fattighuset i Ullstorp. Där bodde de resten av sina liv, förutom Marna som lyckades bryta sig loss och flyttade som 21-åring till Köpenhamn. En fantastisk bedrift som måste ha krävt en stor portion mod och styrka.
I flyttattesten står det om Marna: "Var till äktenskap ledig efter pålysning 1856. Läste innantill antagligt. Christendomskunskap svag. Till frejden utan anmärkning*. Avflyttade till Danmark 1856".
Två
år senare, 1858, födde hon en dotter, Karolina. Barnet kom i fosterhem medan Marna arbetade som piga på olika platser i Köpenhamnsområdet, och 1860 var hon anställd hos läraren i Torslunde (sydväst om Köpenhamn).
Den fattiga pigan får sitt livs upplevelse
Samma år bodde "photographen/daguerreotypistinden" Thora Hallager ensam med sin svenska piga inne i Köpenhamn. Kanske kände de båda svenska flickorna varandra, och det var därför Marna hamnade som piga hos Thora. I Danmark var tjänstefolk oftast anställda halvårsvis och i april och oktober var det skiftedagar, om den anställde eller arbetsgivaren så ville.
Fotot på Marna är taget i Thoras ateljé i Pilestræde, så det har varit någon gång mellan mellan 1861 och 1865 som Marna har varit piga hos Thora och fotograferats av henne.
Att köpa en dyr utstyrsel, göra en fin håruppsättning för att sedan gå till fotografen var något en piga bara kunde drömma om. Kanske var det Thora som av ren uppskattning av sin piga lånade henne en fin klänning och snörliv, ordnade till lockarna och tog en bild av henne. Eller kanske använde Thora Marna som en "försökskanin" för att prova ny utrustning och ställa in kameravinkel, avstånd och ljus.
Oavsett orsaken så gör detta den fattiga och ensamstående modern och pigan till en av de malmöbor som först blev fotograferad i en riktig ateljé. Minnena från Köpenhamn tog hon med sig när hon flyttade tillbaka till Sverige och Malmö (läs mer nedan).
* Frejd, fräjd, frägd = karaktär. I ett prästbetyg.
Det allmänna omdömet om någons (moraliska) beskaffenhet eller egenskaper.
Till frejden utan anmärkning = Detta var en person man kunde lita på.
Faktainsamling: Eva Henning |