Mitt i seklet


mittiseklet.com:
Rättigheter och utförande Bo Olsson
Mitt i seklet

Blandat





Arbetskamrater från Kürzels spinneri i Malmö Folkets park omkring 1910-12.
Foto: Privat

Foto: Privat
 
Stolta flickor i sina
fantastiska hattar
 


Av Bo Olsson
7 maj 2015


 
 
Arbetskamrater från MYA har mött upp hos fotografen. Slutet av 1910-talet.
 
Foto: Privat
Mode är inte min starka sida, men när jag såg bilderna på flickorna som stolt poserar med sina fantastiska hattar fick det bli en modesida på mittiseklet.com.
Man skulle kunna tro att flickorna på bilderna har lagt ut en massa pengar på sina fina huvudbonader. Så är det inte alls. Eftersom de flesta arbetade på någon av Malmös textilindustrier fanns inte pengar till några lyxiga modekläder med den dåliga lön de hade. Men att sy och laga kläder var mer regel än undantag, så istället för en färdig dyr hatt köpte man en enkel billigare och dekorerade den själv efter bästa förmåga.

Arbetskamrater och väninnor höll ofta syjuntor där man drack kaffe och sysslade med olika sorters sömnad. De flesta var ogifta, runt 20 år och många arbetade på någon av Malmös textilföretag. Det var enformiga och ansträngande arbeten så syjuntan var ett enkelt, billigt och avkopplande nöje. Och så kunde man hjälpas åt att dekorera sina hattar så de såg ut som dyra eleganta modehattar.

Några väninnor har samlats till syjunta på Blåbands-caféet i korsningen Amiralsgatan-Föreningsgatan, beläget på andra våningen. På första våningen låg Seger som sedemera blev Solidar (Konsum).
Blåbandet var en nykterhetsförening, som förutom detta café även hade ett vid Valencia (dansbanan vid Södra Förstadsgatan). I deras programförklaring kan man bland annat läsa: "Sveriges blåbandsförening är en sammanslutning af blåbandsföreningarna i Sverige, hvilka hafva till uppgift att i kristendomens och menniskokärlekens namn verka för fullständig afhållsamhet från rusgifvande drycker".
Bilden är tagen mellan 1915 och 1920.
Foto: Privat

I Folkets park omkring 1918-20 med arbetskamrater från Hultmans Chokladfabrik - som för övrigt var belägen på Baltzarsgatan 41.
Foto: Privat

 
© Materialet är skyddat av lagen om upphovsrätt.