Mitt i seklet


mittiseklet.com:
Rättigheter och utförande Bo Olsson


 
Slut på turandet till Köpenhamn

 
Öresund kommer utglidande ur dimman för att lägga till i Malmö.


Absalon tar ombord passagerare i Köpenhamn. Början av 1970-talet.
Turerna till Köpenhamn var alltid fylllda av förväntan; som barn skulle man till Zoo eller Tivoli, som ung var det Tivoli och krogrunda som gällde. Köpenhamn var en billig stad för oss svenskar med en stark krona. Överfarten kostade i början av 1960-talet 3,75 kr med Centrum-linjen och lite mer med Öresundsbolaget. Affärerna vid Havnegade delade ofta ut fribiljetter till Centrum-linjen och det fanns nästan alltid någon som hade för många biljetter.
I cafeterian var det obligatoriskt med ett danskt wienerbröd och en dansk citronvand. L ite längre upp i ålder blev det öl istället. Tobaksröken låg ofta tät, ordet rökfritt var inte ens påtänkt. Cigarrökande danska damer var inte ovanligt och företelsen var lite kuriös för oss svenskar. I restaurangen var det spätta och remoulade som gällde. Det doftade öl, mat, olja från maskinrummet, cigarr och hav. En doftkombination som lär vara svår att hitta idag. På lördagar och söndagar var det oftast fullpackat med folk, särskilt på de lite mindre båtarna från Centrum-linjen. Då fick man sitta var det fanns möjlighet; trapporna fylldes ganska snabbt med folk. Varma sommardagar gick det bra att sitta utomhus och njuta av sol och havsluft.
När jag var barn på 1950-talet var min favoritplats i aktern. En flock måsar låg alltid i kölvattnet på båtarna och det var fascinerande att betrakta deras loja segelflygning. Vid slutet av resan kastade köket sina sopor överbord och då tog det loja segelflygandet slut och hela flocken kastade sig med ett skrän över godbitarna. När sedan Flakfortet dök upp närmade sig resans slut, men den långa inseglingen förbi örlogsbasen med alla krigsfartyg återstod.

Utflykt till Köpenhamn i mitten av 1960-talet. Bråttom bråttom, kanske finns det ett ledigt fönsterbord i cafeterian.

 


Köpenhamnsbåtarna sidan 1, sidan 2, sidan 3, sidan 5, sidan 6, sidan 7© Materialet är skyddat av lagen om upphovsrätt.